Vesti iz sveta

07.12.2023. 11:26

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

AI Alijansa: Novi poduhvat Mete i IBM-a

Nova AI Alijansa fokusira se na unapređenje otvorene nauke i inovacija, sa ciljem da odgovori na poslovne i društvene potrebe u oblasti veštačke inteligencije

Foto: Pixabay

Kompanija Meta i tehnološki gigant IBM osnivaju AI Alijansu, novu organizaciju za unapređenje veštačke inteligencije (AI). Ova inicijativa usmeriće se na promovisanje koncepta „otvorene inovacije“ i „otvorene nauke“ (open-source), fokusirajući se na stvaranje resursa za veštačku inteligenciju „koji zadovoljavaju kako poslovne tako i društvene potrebe“.

Fokus Alijanse biće na podršci otvorenoj zajednici, omogućavajući programerima i istraživačima da „ubrzaju odgovornu inovaciju u AI“, uz istovremeno „očuvanje naučne rigoroznosti, poverenja, sigurnosti, raznolikosti i ekonomske konkurentnosti“.

Rad AI Alijanse počeće formiranjem specijalizovanih radnih grupa, upravnog odbora i tehničkog nadzornog odbora.

Ovi timovi će se, između ostalog, baviti merenjem poverenja u AI, validacijom veštačke inteligencije, pružanjem hardverske podrške i obezbeđivanjem infrastrukture za treniranje veštačke inteligencije, kao i razvojem otvorenih i besplatnih AI modela.

Takođe, Alijansa će raditi na identifikaciji specifičnih rizika u AI i njihovom ublažavanju pre lansiranja proizvoda na tržište.

AI Alijansa trenutno broji oko 45 članova, uključujući ugledne tehnološke firme poput AMD-a i Intela, istraživačke institucije poput CERN-a, kao i niz uglednih univerziteta.

AI Alijansa planira da koristi i proširi postojeće saradnje, uključujući one iz ranije osnovanog Partnerstva za AI.

Za razliku od Partnerstva za AI, AI Alijansa ima jasan cilj da doprinese većem ekosistemu AI, a ne da duplira postojeće napore… Alijansa će naglasak staviti na saradnju i deljenje informacija, što je ključno za bržu i inkluzivniju inovaciju u AI

Meta, uprkos kritikama drugih velikih tehnoloških firmi, kao što su Google, OpenAI i Microsoft, a koje nisu deo AI Alijanse, nastavlja da istražuje i razvija u „open-source“ domenu.

IBM, kao koosnivač Alijanse, verovatno teži da proširi svoj uticaj u polju generativnog AI-a, otvarajući linuju tržišnog „fronta“ sa Microsoft-om, OpenAI-jem i Google-om.

Iako ima ambiciozne ciljeve, AI Alijansa se suočava s izazovima, uključujući izostankom mnogih ključnih igrača iz AI industrije, kao i nedostatkom konkretnih ciljeva i rokova.

Postoje i pitanja o (potencijalno) različitim interesima članova, odnosno iskrenosti vizije IBM-a i kompanije Meta o budućnosti AI-ja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.