Airbnb izlazi na berzu, objavio detaljne podatke o svom poslovanju

Foto: Pixabay

Kompanija za iznajmljivanje nekretnina Airbnb je u ponedeljak podnela zahtev za inicijalnu javnu ponudu (IPO), objavila svoj prospekt i nagovestila da će trgovati na berzi Nasdaq pod oznakom ABNB, piše The Verge.

Prospekt konačno daje uvid u poslovanje Airbnb-a, a naročito i podatke o tome koliko ih je pogodila pandemija koronavirusa.

Airbnb izveštava o gotovo 700 miliona dolara neto gubitka na 2,5 milijarde dolara prihoda za prvih devet meseci 2020. godine, u poređenju sa 322 miliona dolara neto gubitka i 3,7 milijardi dolara prihoda za prethodnu godinu. 

Ali, kompanija takođe izveštava o 219 miliona dolara dobiti za treći kvartal 2020. godine, kada se broj rezervacija povećao.

Kompanija, inače, beleži gubitke svake godine od svog osnivanja.

Do sada je ove godine Airbnb imao bruto rezervacija vrednih 17,9 milijardi dolara, što je pad od 39 odsto u odnosu na godinu ranije.

"Naša stopa rasta prihoda je usporena i očekujemo da će se usporavati i u budućnosti", saopštila je kompanija.

Airbnb je ranije planirao da izađe na berzu u avgustu, iako je bio usred otkazivanja povezanih sa pandemijom, čime je vrednost kompanije opala sa 31 milijarde koliko je vredela 2017. godine, na oko 18 milijardi dolara.

U maju je kompanija otpustila oko 25 posto svog osoblja ili oko 1.900 ljudi. 

Plate rukovodioca takođe su smanjene za privremeni, šestomesečni period.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara