BMW se oslanja na prodaju u SAD FOTO: Pixabay

Akcije automobilskih kompanija u velikom padu nakon Trampovih pretnji

BMW se oslanja na prodaju u SAD FOTO: Pixabay

Akcije evropskih i američkih automobilskih kompanija su u oštrom padu zbog tvita i pretnje američkog predsednika Donalda Trampa.

Akcije su potonule nakon što je predsednik SAD Donald Tramp zapretio uvođenjem 20-procentnih tarifa na uvoz svih automobila iz EU ukoliko "tarife i trgovinska ograničenja" evropskog bloka ne budu ukinuti.

Akcije evropskih automobilskih kompanija su pale za čak 1,3 odsto, dok je nemacki indeks DAX "skliznuo" za 0,2 odsto, zbog sunovrata deonica nemačkih automobilskih kompanija - Dajmlera, Folksvagena i BMW-a - koji se uveliko oslanjanju na prodaju u SAD. Akcije Fijat Krajslera su pale za 2,8 odsto, prenosi Rojters. 

Akcije američkog automobilskog sektora, uvrštene u indeks Dau DŽons, pale su za 1,4 odsto, pri čemu su najveći gubitak zabeležile kompanije "Tesla", "Harli Dejvidson", "Ford" i DŽeneral motors. 

Najnovija Trampova pretnja dolazi samo mesec dana nakon što je njegova administracija otvorila istragu o efektima uvoza vozila po nacionalnu bezbednost SAD, koju američko Ministarstvo trgovine planira da završi do kraja jula ili avgusta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara