Alibabi kazna od 2,8 milijarde dolara

Foto: Pixabay

Kineska onlajn prodavnica Alibaba kažnjena je u matičnoj zemlji sa oko 2,8 milijarde dolara zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tamošnjem tržištu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Državno regulatorno telo je u svojoj odluci ocenilo da je mera izrečena pošto je tehnološki gigant ograničavao aktivnosti konkurenciji koja posluje preko njegovih platformi.

Kina je započela antimonopolsku istragu protiv Alibabe još u decembru, zbog praksi koje su primoravale trgovce da svoje proizvode nude na jednoj od dve platforme za e-trgovinu, umesto što im je kompanija omogućavala da biraju obe.

Generalni direktor Alibabe Danijel Žang je ocenio da rekordno visoka kazna i izmene pravila ne bi trebali da utiču na poslovanje kompanije.

Žang je takođe najavio da će Alibaba preduzećima i trgovcima omogućiti lakši ulazak na platformu, kao i da će nastaviti da širi poslovanje na manje kineske gradove i ruralna područja.

On je takođe dodao da će "kineski Amazon" sarađivati sa vlastima u svim budućim istragama u vezi sa prikupljanjem i upotrebom podataka kupaca.

Akcije kompanije su danas, prvog radnog dana od objavljivanja odluke, zapravo skočile za skoro osam procentnih poena.

Osnivač i vlasnik kompanije Alibaba Džek Ma, koji je i jedan od najbogatijih Kineza, privremeno je nestao iz javnosti nakon što je u svom obraćanju prošlog novembra kritikovao kineske finansijske propise.

Neposredno nakon javno upućenih kritika, kineska regulatorna tela su sprečila izlazak na berzu Ant Financials-a, Alibabinog fintek odeljka.

Inicijalna javna ponuda tog servisa za plaćanje je, prema interesovanju investitora, trebao da bude najveći izlazak na berzu kompanije iz Kine.

Zvanični Peking je u međuvremenu pojačao nadzor nad tržištima e-trgovina i platnih usluga koje pripadaju tehnološkim firmama, jer je, prema navodima AP, tamošnji politički vrh zabrinut zbog dominacije najvećih onlajn kompanija, koja svoje aktivnosti šire i u sferi medicinskih usluga i u drugim vitalnim privrednim granama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.