Svet

13.12.2022. 16:46

Filip Moris

Autor: Filip Moris

Alternativna revolucija ili revolucija alternativa?

Foto: Filip Moris

Svet

13.12.2022. 16:46

„Postoji čitav jedan novi svet iza sveta klasičnih cigareta“ izgovara Matijas Botler, jedan od lidera menadžment tima za kategoriju proizvoda koji zagrevaju duvan u kompaniji Filip Moris.

On je na, sada već tradicionalnoj, devetoj po redu stručnoj konferenciji Open science u Švajcarskoj podvukao da u svetu danas definitivno postoje bolje alternative.

One su svakako došle usled revolucionarnog napretka nauke, medicine, ali i tehnologije. Dosta zanimljiv osvrt na to daje Robert Emet, zadužen za integraciju novih alternativnih proizvoda u okviru iste kompanije: „Duvan kao biljka postoji jako dugo. Ljudi su u početku sigurno žvakali duvan, ako se zna da se vatra pojavila mnogo kasnije. Dakle, tek sa jednom revolucijom, odnosno pronalaskom vatre, nikotin je mogao da bude konzumiran na drugi način“.

Naučno-tehnološki napredak doprineo je pružanju novih, manje štetnih, alternativa svim onim pušačima koji bi svakako i dalje nastavili sa pušenjem. U tom kontekstu, Žizel Bejker, doktorka biometričkih i epidemioloških nauka i čelnica tima za povezivanje i širenje nauke u Filip Morisu kaže: „Jedini, najbolji izbor je potpuni prestanak pušenja. Ali šta sa ljudima koji to neće uraditi? Najbolje za njih je da bar prestanu koristiti klasične cigarete. Zato je jako važno postojanje alternativnih mogućnosti“.

Kategorija bezdimnih alternativa obuhvata nekoliko vrsta proizvoda, ali se e-cigarete posebno izdvajaju zbog toga što tu duvan izostaje. Davide Skijuskijo, renomirani doktor toksikoloških i farmakoloških nauka, verodostojno opisuje ove uređaje: „Nikotin se može dobiti iz lista duvana, a može biti i sintetizovan i tada je reč o medicinski čistom nikotinu. Ovo je preobimna tema, ali je strašno važno da svi shvate njen značaj. Kod elektronskih cigareta nema sagorevanja duvana, tako da se dramatično smanjuje potencijalna štetnost“. Kako je objasnio gospodin Skijuskijo, u e-cigaretama se nalazi tečnost koja zagrevanjem oslobađa nikotin, a u tečnosti se nalaze biljni glicerin i arome.

Kod e-cigareta, takođe, treba praviti razliku između jednokratnih i onih uređaja koji mogu da se koriste u kontinuitetu. Osnovna razlika je što se jednokratni uređaji, koji u sebi imaju nikotinsku tečnost koriste samo dok se tečnost ne potroši. Sa druge strane, uređaji za višekratnu upotrebu pružaju mogućnost da se patrone sa tečnočću mogu zameniti kada se potroše.

Na pitanja publike u vezi raznovrsnosti ukusa, načina korišćenja i velikog broja bezdimnih alternativa, panelisti su saglasni da je sve to u svrsi poboljšanja korisničkog iskustva i udaljavanja pušača od klasičnih cigareta.

„Raznolikost proizvoda je veoma bitna jer se svakom pušaču koji ne želi da se odrekne nikotina nudi mogućnost da izabere manje štetnu alternativu koja njemu najviše odgovara. Verujem da ćemo uspeti na tom putu zamene, ali je potrebna i adekvatna edukacija i sluh regulatora“ poentira Davide Skijuskijo, a Žizel Bejker to odlično prikazuje kroz iskustvo korisnika: „Ako je moguće, a moguće je, smanjiti izloženost potencijalno štetnim materijama, onda treba biti mudar i doneti pravu odluku“. Svakako, treba imati u vidu da ni e-cigarete nisu bez rizika, jer oslobađaju nikotin koji izaziva snažnu zavisnost.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.