Amerika dala rok za zatvaranje svih transakcija sa Sberbankom

Foto: Wikimedia - ZSsen

Američko ministarstvo finansija je saopštilo da izdaje opštu dozvolu kojom se do ponoći 12. jula odobrava zatvaranje transakcija koje uključuju ogranke Sberbanke iz Kazahstana i Sberbank Europe.

Obaveza zatvaranja transkacija odnosi se i na entitete koje posluju  sa podružnicama ovih banaka, kao i na pravna lica koja su u njihovom većinskom vlasništvu, navodi se u saopštenju koje je objavila Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija. (OFAC)

Dozvola se ne odnosi na transakcije sa fizičkim i pravnim licima ili finansijskim institucijama kojima su već uvedene sankcije.

U proteklih nedelju dana i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su Rusiji uvele nove sankcije kao odgovor na sukobe u Ukrajini.

Novim sankcijama koje je SAD uveo pogođene su i ruske banke Sberbank i Alfabank koje je OFAC dodao na listu "blokiranih" osoba i preduzeća.

Sberbank Srbija je od marta ove godine, nekoliko dana nakon ruskog napada na Ukrajinu, prešla u vlasništvo AIK Banke. Kupovina je započeta pre sukoba, ali je tek u martu AIK Banka dobila saglasnost Narodne banke Srbije (NBS).


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.