Amerika preko Rumunije zaustavila kineski Pojas i put

Foto: Pixabay

Čini se da je američki pritisak na Rumuniju trenutno zaustavio kineske ambicije da povežu zemlje i kontinente putem njihove Pojas i put inicijative.

Rumunska vlada koja poseduje 80 procenata Nuklearelektrike zatražila je od ove kompanije da prekinu pregovore sa svojim kineskim partnerom o izgradnji dva nova nuklearna reaktora, saznaje South China Morning Post.

Nuklearelektrika već ima dva reaktora, a u skladu sa pismom o namerama potpisanom 2015. godine, dogovorili su sa CGN-om (China General Nuclear) da uspostave zajedničko ulaganje za razvoj, izgradnju i rad još dva reaktora.

Andrea Brinca, potpredsednica istraživačkog centra rumunskog Instituta za proučavanje azijsko-pacifičkog regiona ocenila je da su „ekstremne preporuke“ Sjedinjenih Država i EU možda igrale ulogu u odluci rumunske vlade.

Uprkos tome, Peking planira da nastavi sa ulaganjem novca u zemlje duž Pojasa i puta.

U prvom kvartalu ove godine Kina je uložila 5.23 milijarde dolara u 53 zemlje.

Očekuje se da će inicijativa obuhvatiti infrastrukturne projekte u vrednosti od oko bilion dolara, u više od 125 zemalja.

Kada je u pitanju Pojas i put, postoje tvrdnje da će siromašne zemlje koje imaju veliku potrebu za kineskim ulaganjima biti opterećene neodrživim dugovima i da ih Peking koristi samo za širenje svog geopolitičkog uticaja.

Ove tvrdnje je vlada Kine negirala. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara