Vesti iz sveta

09.01.2024. 09:34

9to5mac.com

Autor: Čedomir Savković

App Store pod sve većim pritiskom da dozvoli pristup konkurenciji

Foto: Pixabay

Američko Ministarstvo pravde intenziviralo je istragu protiv kompanije Apple-a zbog navodnog monopolskog položaja njegove prodavnice aplikacija, App Store. Kako se ocenjuje, to bi moglo da dovede do ogromnih promena na tržištu digitalnih usluga.

Prema izjavama advokata Džonatana Kantera, poznatog po borbi protiv monoploskog ponašanja i čelnika  antimonopolske jedinice američkog Ministarstva pravde, na slučaju takozvane „politike isključivosti“ Eplove prodavnice „radi se punom parom“, prenosi portal 9to5Mac.

Ovaj potez nagoveštava da bi Apple uskoro mogao da bude primoran da dozvoli prisustvo aplikacija trećih strana u svojoj prodavnici i/ili njihovo učitavanje aplikacija (tzv. sideloading) u SAD-u, po uzoru na mere koje su već usvojene u Evropi.

Američko Ministarstvo pravde (DOJ, Department of Justice) godinama sprovodi sopstvenu istragu o istom pitanju i mnogi stručnjaci za konkurenciju očekuju da će doći do istog zaključka: da Apple mora dozvoliti ili prodavnice trećih strana, ili bočno učitavanje iPhone aplikacija, ili obe stvari.

Antimonopolski regulatori dugo istražuju Eplovu ekskluzivnu kontrolu nad aplikacijama trećih strana za iPhone.

Bez obzira da li ste potrošač koji želi da kupi iPhone aplikaciju ili programer koji želi da je proda, postoji samo jedno mesto za to, Apple App Store.

Epl ima potpunu kontrolu nad aplikacijama koje dozvoljava u svojoj prodavnici i sam postavlja uslove, uključujući proviziju od 15% ili 30%, koju moraju prihvatiti i programeri i potrošači.

Mnogi regulatori to smatraju kršenjem zakona o konkurenciji.

Evropska unija već je donela Akt o digitalnim tržištima (DMA, Digital Markets Act), proglašavajući da Eplova prodavnica aplikacija potpada pod njegovu nadležnost.

To znači da Epl mora da dozvoli konkurenciju na tržištu iPhone aplikacija, a najverovatnije je da će jedini način da kompanija u potpunosti uskladi sa ovim zakonodavstvom biti dozvoljavanje konkurentskih prodavnica aplikacija na iPhone-u.

Epl će u vezi sa tim morati da se uskladi do aprila.

Proizvođač iPhone-a već ima timove koji rade na ovome najmanje godinu dana, a verovatno i duže.

AZIJSKE ANTIMONOPOLSKE INICIJATIVE

Apple se suočava sa sličnim zakonodavstvom širom sveta, Japan priprema sopstveni zakon u vezi sa njegovim navodnim monopolom, kao i u vezi sa poslovnom praksom kompanije Gugl (Google), koja će takođe morati da dozvole prodavnice aplikacija trećih strana, kao i alternativne metode plaćanja za sve aplikacije.

Sve ovo čini sve verovatnijim da će, kada Apple bude morao da se uskladi sa evropskim zakonom, kompanija odlučiti da globalno primeni ovu promenu, umesto da bude prisiljena da to čini pojedinačno za svaku zemlju ili region.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.