FOTO: Public Domain Pictures

Australija blokirala isporuke 5G tehnologije kompanije Huavei

FOTO: Public Domain Pictures

Australijska vlada je blokirala isporuke 5G tehnologije kompanije Huavei za razvoj bežične mreže u toj zemlji, saopštio je kineski tehnološki gigant.

Američka tv mreža CNN prenosi da je Huavei, jedan od najvećih svetskih proizvodjača pametnih telefona i telekomunikacione opreme, saopštio da je od australijske vlade dobio obaveštenje o toj odluci.

"Ovo je krajnje razočaravajuća odluka za potrošače. Huavei je svetski lider u 5G", navela je kineska kompanija na Tviteru. 

Ova vest dolazi, kako navodi CNN, nakon izveštaja poslednjih meseci da su australijske agencije za nacionalnu bezbednost zabrinute zbog navodnih veza izmedju Huaveija i kineske vlade. 

Istovremeno, vlada u Kanberi je saopštila danas da bi učešće dobavljača telekomunikacione opreme za 5G mrežu, "koji je verovatno izložen direktivama neke strane vlade što je u suprotnosti s australijskim zakonom", moglo da znači da domaći bežični operateri neće moći "adekvatno da zaštite 5G mrežu od neovlašćenog pristupa ili smetnji", što predstavlja veliki rizik. 

U saopštenju australijske vlade nije pomenuta ni Kina ni Huavei, dodaje američka televizija. 

Huavei je u više navrata odbacio zabrinutost vlasti u Kanberi u pogledu bezbednosti mreže, insistirajući na tome da je to privatna kompanija u vlasništvu zaposlenih, bez drugih akcionara. Huavei je takodje naveo da je australijska vlada zabranila i drugoj kineskoj tehnološkoj kompaniji, ZTE-u, isporuku 5G tehnologije za bežičnu mrežu u zemlji. ZTE nije odmah odgovorio na zahtev CNN-a da prokomentarišu odluku Australije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara