Auto kompanije se pripremaju za obnovu proizvodnje u SAD

Foto: Peakpx

Proizvođači automobila Folksvagen, Tojota, Hjundai i Fijat Krajsler spremaju se za obnovu proizvodnje u SAD početkom maja, nakon obustave rada zbog pandemije koronavirusa, javlja televizija CNN.

Kompanije su saopštile da će slediti preporučene protokole za bezbednost radnika i suzbijanje širenje infekcije. Folksvagen, koji ima fabriku u državi Tenesi, i Hjundai, čija se fabrika nalazi u Alabami, pored drugih mera će radnicima meriti temperaturu. Folksvagen će radnicima obezbediti i neophodnu zaštitnu opremu, uključujući maske i rukavice. 

Fijat Krajsler je početkom aprila saopštio da počev od 4. maja „postepeno obnavlja“ rad u fabrikama u SAD i Kanadi. Nedavno je portparol kompanije potvrdio taj plan. Folksvagen, Tojota i Hjundai planiraju da počnu sa radom istog datuma ili nešto kasnije.

Američki proizvođači automobila Ford i Dženeral motors (GM) saopštili su da još ne znaju tačan datum pokretanja proizvodnje u fabrikama u SAD. „Nastavljamo sa procenama situacije u javnom zdravlju, uputstva vlade i spremnost snabdevača, kako bismo odredili pravi trenutak za obnovu proizvodnje“, saopštio je Fordov portparol. Japanska auto kompanija Honda ne planira sa obnovom rada u SAD bar do 8. maja. 

Američka Unija automobilskih radnika (UAW) ocenjuje da je potrebno još planiranja i dogovora pre nego što bi radnici mogli da se vrate u fabrike. UAW još uvek pregovara sa GM, Fordom i Fijatom oko najbezbednijeg načine da fabrike počnu sa radom. Sindikat je sa kompanijama u martu osnovao radnu grupu, radi dogovora oko toga kako i kada će fabrike automobila u kojima rade njegovi radnici početi sa radom. UAW ne zastupa radnike Folksvagena, Tojote i Hjundaija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.