Vesti iz sveta

25.07.2023. 18:27

Bankar.me

Autor: Nova ekonomija

Banke u Crnoj Gori nisu zainteresovane za direktan platni promet sa Srbijom

Dinari Foto: Paola Felix Meza

Nijedna kreditna institucija u Crnoj Gori nije zainteresovanoa da se priključi kliringu međunarodnih plaćanja u devizama, izjavili su za dnevni list „Dan“ u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), odgovarajući na pitanje zašto i dalje nema direktnog platnog prometa sa Srbijom, prenosi Bankar.me.

„CBCG nema mandat da utiče na komercijalne poslove i uslove banaka i ne može obavezati kreditne institucije koji će platni sistem koristiti prilikom  međunarodnih transakcija sa finansijskim institucijama u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji, osim u slučaju kada se radi o aktivnostima koje bi imale direktan uticaj na finansijsku stabilnost“, naveli su u Direkciji za komunikacije CBCG.

Pitanje uspostavljanja direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije aktuelno je već deceniju i po, a komunikacija sa Narodnom bankom Srbije (NBS) o ovom pitanju, kako su naveli, nije ni prekidana.

„Naime, još 2007. godine guverneri centralnih banaka Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine zaključili su bilateralne sporazume o kliringu međunarodnih plaćanja, sa ciljem da se uspostavi regionalni multilateralni kliring na teritoriji ovih država. Za operatera sistema, odnosno procesora, ovlašćena je Narodna banka Srbije. I od 2007. godine do danas koristi ga 13 od 21 kreditne institucije u Srbiji i šest od 23 kreditne institucije u Bosni i Hercegovini“, precizirali su u CBCG.

Istakli su da su svi preduslovi za operacionalizaciju ovog platnog sistema već uspostavljeni.

„Neophodna infrastruktura je obezbeđena od potpisivanja sporazuma, odnosno od 2008. godine, a za implementaciju je potrebno da neka od kreditnih institucija u Crnoj Gori pokaže zainteresovanost i podnese zahtev za zaključenje ugovora o učešću u kliringu“, rekli su u CBCG.

Razlozi koje su kreditne institucije navele  zašto nisu zainteresovane  direktno su u vezi sa njihovim poslovnim modelima i strateškim pozicijama po pitanju međunarodnih platnih transakcija sa regionom. Tako su pojedine institucije navele da firmama već nude povlašćene tarife za prekogranična plaćanja, prenosi Bankar.me.

Na pitanje šta bi banke, a šta klijenti dobili, a šta izgubili uspostavljanjem platnog prometa sa Srbijom, u CBCG su rekli da bi klijenti imali još jedan platni sistem na raspolaganju za realizaciju međunarodnih platnih transakcija.

Da li bi bio jeftiniji ili skuplji od onog koji sada SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) obezbeđuje, nemoguće je proceniti u kontekstu Crne Gore s obzirom na to da nijedna banka za sada nije zainteresovana za korištenje ovog sistema.

Pretpostavka da banke ne žele da koriste ovaj sistem zbog potencijalnog gubitka velikih prihoda banaka po osnovu naknada je neodrživa, isto kao i konstatacije da nema troškova za krajnjeg korisnika ovog sistema, prenosi Bankar.me.

U prilog neodrživosti ovog argumenta, kako su naveli, najbolje govori činjenica da su sve kreditne institucije u Crnoj Gori jako zainteresovane za što skoriji ulazak Crne Gore u jedinstveno područje plaćanja u evrima (SEPA) koje će omogućiti da potrošači i firme mogu uplaćivati i primati plaćanja u evrima pod jednakim osnovnim uslovima, pravima i obavezama, kao u zemljama Evropske unije.

Platni promet između Crne Gore i Srbije: Gde je „zapelo“?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.