Svet

16.08.2023. 12:21

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

BDP Evropske unije stagnirao u drugom kvartalu

Pixabay

Svet

16.08.2023. 12:21

U drugom kvartalu 2023. godine bruto domaí proizvod (BDP) evrozone porastao je 0,3 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, dok je BDP Evropske unije „ostao stabilan“, odnosno zabeležio je nultu stopu rasta, prema fleš proceni Eurostata.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine (drugi kvartal 2022), BDP je u evrozoni porastao 0,6 odsto, a u EU 0,5 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama je BDP u odnosu na prvi kvartal, BDP porastao za 0,6 odsto. U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine BDP u SAD je porastao 2,6 odsto.

U istom periodu, broj zaposlenih je i na nivou evrozone i Evropske unije porastao za 0,2 odsto, u poređenju sa prvim kvartalom ove godine.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, zaposlenost je porasla za 1,5 odsto u evrozoni i za 1,3 odsto u Evropskoj uniji.

Evrozonu čine zemlje koje koriste evro kao službenu valutu, odnosno Belgija, Nemačka, Estonija, Irska, Grčka, Španija, Francuska, Hrvatska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Austrija, Portugal, Slovenija, Slovačka i Finska.

U Evropskoj uniji skočila i proizvodnja i potrošnja uglja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.