Vesti iz sveta

19.01.2024. 10:51

Capital.ba

Autor: Čedomir Savković

Beogradska firma će štititi podatke Elektroprivrede Republike Srpske

Pixabay

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) platiće 3,4 miliona maraka firmi „Energointex Kibernetika“ iz Beograda za monitoring i zaštitu od potencijalnih sajber napada (SOC). Vest inače dolazi nakon što su hakeri objavili ukradene podatke Elektro-privrede Srbije (EPS).

Tender raspisan sa ciljem da se za ERS uspostavi servis pokrenut 13. novembra prošle godine je okončan, a preduzeće iz Srbije bilo je jedini ponuđač, preneo je Capital.

„U postupku ocene provedenog postupka, uprava nije našla propuste niti nepravilnosti u radu, a ponuđač je zadovoljio kvalifikacione uslove za učešće u javnoj nabavci“, navodi se u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Kako navodi na svom portalu, preduzeće Energointex Kibernetika iz Beograda njeni poslovni partneri su Gastrans (je naručilac projekta izgradnje prenosnog gasovoda na teritoriji Srbije, od Bugarske do Mađarske), Simens, Comita, Ugljevik (iz BiH), Elektro-Hercegovina, kao i ostala energetska preduzeća koja posluju u Republici Srskoj, entitetu BiH.

Inače, tederom je traženo da da ponuđač ima uspešno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ili više ugovora u minimalnoj vrednosti 1,5 miliona maraka kao i da poseduje međunarodno priznate sertifikate ISO 9001 i 27001.

U ERS-u su ranije rekli da će realizacija ovog projekta obezbediti niz novih mehanizama i tehnika zaštite podataka koji se obrađuju, skladište ili prenose u računarskom i informacionom sistemu preduzeća.

„Očekivanje kompanije ERS je da će se implementacijom ovakvog rješenja značajno smanjiti srednje vrijeme za otkrivanje prijetnji i odgovor na njih“, naveli su oni u tenderskoj dokumentaciji.

REVIZOR UTVRDIO RIZIKE

Kako se podseća, revizori su u svom poslednjem izveštaju na nivou holdinga utvrdili brojne bezbednosne rizike.

Tako su, između ostalog ustanovili da ERS ne vodi evidenciju o tome ko i kada od njenih partnerskih kompanija ulazi u informacioni sistem, šta tom prilikom radi, pa ga tako izlaže velikom riziku.

„Društvo ne provodi snimanje sesija administracije vanjskih kompanija koje su ugovorno angažovane u ERS-u, čime se izlaže rizicima povezanim sa neadekvatnom prevencijom upada i ograničenjima upravljanja u slučajevima bezbjednosnih kriza“, upozorili su revizori.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.