Bogatstvo milijardera tokom pandemije poraslo na 10,2 biliona dolara

Foto: Pixabay

Svetski milijarderi su izuzetno dobro prošli tokom pandemije koronavirusa, obzirom da su povećali svoje već ogromno bogatstvo na rekordnih 10,2 biliona (10.200 milijardi) dolara, piše britanski Gardijan.

Izveštaj švajcarske banke UBS otkrio je da su milijarderi povećali svoje bogatstvo za 27,5 odsto u jeku krize, od aprila do jula, u periodu kada su milioni ljudi širom sveta ostali bez posla ili su se mučili da se snađu uz državnu pomoć.

Do porasta njihovog bogatstva došlo je na prvom mestu zbog berzanskih kretanja tokom pandemije.

UBS navodi da je bogatstvo milijardera dostiglo "novi maksimum, nadmašivši prethodni vrhunac od 8,9 biliona dolara dostignut krajem 2017. godine". 

Broj milijardera takođe je dostigao novi vrhunac i sada ih ima 2.189, u poređenju sa 2.158 koliko ih je bilo 2017. godine.

Džozef Štadler, šef UBS-a, rekao je da su milijarderi izvukli korist iz krize jer su imali "petlje" da kupuju više akcija kompanija kada su tržišta širom sveta propadala.

Međutim, i vrednost deonica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u poslednjih nekoliko meseci.

Štadler smatra da milijarderi imaju apetit za značajan rizik i da su sigurni da neće prokockati svoja neizmerna bogatstva.

Amazonov Džef Bezos i dalje je najbogatiji čovek na svetu, a njegovo bogatstvo je procenjeno na 189 milijardi dolara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara