Brazil ipak profitirao od Mundijala

Brazil počinje da obračunava ekonomske efekte od organizacije svetskog prvenstva u fudbalu, ali centralna banka prognozira privredni rast od svega jedan odsto.

Londonski dnevnik Fajnenšel tajms konstatuje da su tokom trajanja turnira Brazil posetili milioni ljudi, ali da nisu svi došli da bodre reprezentacije svoje zemlje.

Državna agencija Apeks je pomogla brazilskim privrednicima da se sretnu sa više od 2.300 biznismena iz 103 zemlje sveta, a kao rezultat toga, prema proceni agencije, zaključeni su sporazumi vredni šest milijardi dolara.

To je bezmalo dva puta više od troškova koje je vlada imala za izgradnju stadiona i objekata infrastrukture, koji se procenjuju na osam milijardi reala, ili 3,6 milijardi dolara. 

Za neke od tih stadiona malo je verovatno da mogu da povrate sredstva uložena u njihovu izgradnju, kao što je, na primer, stadion u gradu Manaus, u kome nema nijednog tima iz prve nacionalne lige. 

U zemlji je za četiri godine vladavine predsednice Dilme Rusef otvoreno 4,8 miliona novih radnih mesta, od kojih je 15 odsto u vezi sa pripremama za svetsko prvenstvo, pokazali su podaci brazilskog ministarstva turizma. 

Pored toga, prema istraživanju konsultantske agencije FGV Prožetos i Papskog katoličkog univerziteta u Riju, od 2010. do 2014. obim dodatne ekonomske aktivnosti direktno u vezi sa pripremama za turnir, dostigao je oko 30 milijardi reala. Šampionat je direktno ili posredno državnom budžetu obezbedio dodatnih 59 milijardi reala, navodi se u istraživanju. 

Prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda nije ohrabrujuća. Centralna banka očekuje privredni rast od 1,07 odsto ove godine, a 1,5 odsto 2015. 

Glavno pitanje je kada će se tempo ekonomskog rasta vratiti na veće pokazatelje, ove ili naredne godine, ili možda do Olimpijade 2016. godine, navode neki ekonomisti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara