Britanija pokrenula istragu protiv nVidia zbog "nacionalne bezbednosti"

Foto: Pixabay

Britanska vlada je zbog nacionalne bezbednosti pokrenula šestomesečnu istragu, zato što kompanija nVidia (Envidija) iz Kembridža preuzima Arm, firmu za dizajn čipova, izveštava Forbes.

Preuzimanje proizvođača poluprovodnika, koji su ključni za napajanje pametnih telefona, tableta i drugih uređaja od tehnološkog giganta SoftBank-a, u vrednosti od 40 milijardi dolara, najavljen je u septembru 2020. godine, ali se sada suočio sa nizom antimonopolskih provera koje treba odobriti.

Britansko Odeljenje za digitalne tehnologije, kulturu, medije i sport saopštilo je u utorak da će tražiti od britanskog antimonopolskog regulatornog tela, Uprave za konkurenciju i tržište (CMA), da izvrši detaljnu šestomesečnu reviziju sporazuma na osnovama konkurencije i nacionalne bezbednosti.

CMA je u januaru označila ugovor zbog straha da će Envidijino preuzimanje dovesti do toga da njeni rivali izgube pristup inovativnim čipovima koje proizvodi Arm i koji pokreću Eplove, Samsungove i Sonijeve uređaje. SAD, Kina i Evropska unija su takođe pokrenule istrage konkurencije.

"Arm ima jedinstveno mesto u globalnom lancu snabdevanja tehnologijom i moramo se pobrinuti da se implikacije ove transakcije u potpunosti razmotre. CMA će me sada izveštavati o konkurenciji i nacionalnim bezbednosnim osnovama i dati savete o narednim koracima", rekla je sekretarka za digitalne tehnologije Nadin Doris u izjavi.

Dogovoru su se usprotivili Gugl, Majkrosoft kao i proizvođač čipova Qualcomm, koji tvrde da bi preuzimanje ugrozilo poziciju Arma kao "Švajcarske čipova" koja licencira moćnu tehnologiju koja štedi energiju praktično svim najvećim svetskim proizvođačima čipova i pametnih telefona.

Novo odlaganje će biti udarac za generalnog direktora Envidije Jensena Huanga i SoftBank, koji je kupio Arm za 32 milijarde dolara 2016. godine. 

Envidija je nekada bila poznata po svojim grafičkim čipovima za video igre, ali je njen fokus na napajanje centara podataka pomogao da se posao katapultira na tržišnu kapitalizaciju od 757 milijardi dolara, sa svojim akcijama koje su porasle za više od 500 odsto od objave ugovora o Armu u septembru 2020. godine.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.