Britanija pravi zaokret, potpuno zabranjuje Huavei 5G opremu

Foto: Pixabay

Oprema kompanije Huavei za umrežavanje neće moći da se koristi u britanskoj 5G mreži, a kompanije će moći da je nabavljaju samo do kraja ove godine, saopštila je Vlada Ujedinjenog kraljevstva, a prenosi portal The Verge.

Telekomunikacioni operateri moći da kupuju novu 5G telekomunikacionu opremu od kineske firme do januara sledeće godine, a ostaje im sedam godina da uklone postojeću tehnologiju iz svoje 5G infrastrukture.

Procenjuje se da će troškovi toga biti oko dve milijarde funti. 

Objava britanske vlade prati novi izveštaj Nacionalnog centra za sajber bezbednost, koji govori o ulozi Huaveija u nacionalnoj infrastrukturi Velike Britanije.

Odluka predstavlja zaokret u odnosu na prethodno stanovište, koje je najavljeno u januaru i podrazumevalo je da se oprema kompanije koristi uz izvesna ograničenja, u nacionalnoj 5G infrastrukturi.

Tada je odlučeno da se kompanija ograniči na 35 odsto tržišnog udela, kao i da se njena oprema ne koristi u jezgrima mreže ili na bezbednosno osetljivim lokacijama.

Britanski ministar za digitalnu kulturu, kulturu, medije i sport Oliver Dovden upozorio je da će ta odluka odložiti puštanje u rad nacionalne 5G mreže.

Sa druge strane, operateri se savetuju da izbegavaju kupovinu širokopojasnih optičkih vlakana koje proizvodi ta kompanija.

U zemlji i inostranstvu, Vlada Velike Britanije poslednjih meseci trpi sve veći pritisak, da potpuno zabrani Huavei, jer su stručnjaci zabrinuti da bi oprema te kompanije mogla da ugrozi nacionalnu bezbednost.

Kako se navodi, Peking bi na taj način mogao da špijunira zapadne zemlje.

Huavei je oštro demantovao sve te tvrdnje, a predstavnici firme odgovorili su da su iznenađeni zbog najnovijih vesti.

Spoljni pritisak na britansku vladu da ukine Huavei najviše dolazi iz Sjedninjenih Američkih Država, zemlje koja je toj kompaniji prošle godine u maju zabranila da kupuje američku tehnologiju.

Vlasti SAD su to tada okarakterisali kao zatvarnja "rupe" kroz koju je Huavei mogao efikasno da koristi američku tehnologiju.

Odluka Britanije nije obradovala kompanije koje su već počele da koriste opremu kineske kompanije.

Sa druge strane, čuju se mišljenja da je nemoguće da se njena oprema potpuno ukloni u narednih deset godina.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara