British American Tobacco razvija vakcinu protiv koronavirusa

Foto: Pixabay

Duvanska kompanija British American Tobacco (BAT) saopštila je da je počela sa radom na razvoju vakcine protiv koronavrirusa, odnosno bolesti COVID-19.

Kompanija za biotehnologiju Kentucky BioProcessing, koja posluje u ovkiru BAT, radi na vakcini koja je trenutno u fazi pred-kliničkog ispitivanja.

Ceo projekat razvoja vakcine biće isključivo neprofitnog karaktera.

BAT veruje da bi, ako testiranja daju dobre rezultate, uz pomoć partnera i agencija američke Vlade od juna mogla da počne sa proizvodnjom od jednog do tri miliona doza vakcine nedeljno.

Kompanija za razvoj vakcine koristi tehnologiju za ubrzani rast duvana. BAT tvrdi da formula koju ta kompanija razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturu.

U trci za razvoj vakcine protiv koronavirusa učestvuju i druge kompanije. Rojters je javio da je američka vlada napravila sporazum sa medicinskom kompanijom Johnson & Johnson(J&J) i kompanijom Moderna, koja se bavi biotehnologijom. Vlada SAD pregovara sa još najmanje dve kompanije o masovnoj proizvodnji vakcina.

J&J je objavio da dogovor za vladom vredi milijardu dolara (915 720 000 evra) o stvaranju dovoljnog proizvodnog kapaciteta za milijardu doza vakcine. Vrednost akcija kompanije je nakon objave porasla za 8 odsto.

J&J je pronašao kandidata za testiranje vakcine, ali testiranje na ljudima neće početi do septembra.

U finansiranju vakcine J&J delom će učestvovati i državna Agencija za napredna biomedicinska istraživanja (BARDA), sa sredstvima u vrednosti oko 420 miliona dolara (oko 384 i po miliona evra).

Akcije Moderne, koja je takođe napravila sporazum sa BARDA-om, posle objave o početku testiranja vakcine protiv koronavirusa porasle su za četvrtinu vrednosti.

Vakcina protiv korone “podigla”cenu akcija

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara