Vesti iz sveta

14.05.2015. 10:47

Vijesti, Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Budva izdaje tvrđavu Mogren u zakup

Opština Budva namerava da izda u tridesetogodišnji zakup ostatke austrougarske tvrđave Mogren, iznad istoimene plaže, na samom vidikovcu na ulazu u grad.
Od toga opština namerava da prihoduje najmanje 35.500 evra godišnje.
O tom dugoročnom zakupu, u ponedeljak će glasati odbornici parlamenta, a očekuje se da budući zakupac, u skladu sa uslovima koje bude izdala Uprava za zaštitu kulturnih dobara, rekonstruiše i revitalizuje ruševine tvrđave i pretvori je u turističku atrakciju, pišu podgoričke „Vijesti“.
Tvrđava, koju je Austrougarska sagradila 1860. godine, radi zaštite grada sa zapada, potpuno je uništena i nikada do sada nije rekonstruisana. Kako se navodi u odluci, u zakup se izdaje 3.362 kvadrata zemljišnog kompleksa, po početnoj ceni od 35.500 evra koju je odredio ovlašćeni procenjivač kog je angažovala Opština, u skladu sa zakonom. 
„Postupak javnog prikupljanja ponuda sprovešće petočlana komisija koju će imenovati predsednik opštine Budva. Komisija je dužna da objaviti javni poziv za prikupljanje ponuda u sredstvima javnog informisanja, a pravo da učestvuje na javnom nadmetanju imaju sva domaća i strana pravna i fizička lica koja u skladu sa javnim pozivom dostave ponudu za finansiranje, projektovanje, revitalizaciju i upravljanje kompleksom tvrđave Mogren“, navodi se u opštinskoj odluci. 
Zakupcu će cena zakupa biti umanjena za 50 odsto dok pribavi odobrenja za gradnju i proces revitalizacije, koji ne može biti duži od dve godine od dana zaključenja ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta. 
Tvrđava Mogren nalazi se praktično izdvojena iz gradske vreve, ali samo kilometer udaljena od centra grada. Okružena stoletnom šumom, sa Mogrena se pruža predivan pogled na Stari grada i budvanski zaliv. 
Opština bi po ličnom modelu mogla da izda u zakup i tvrđavu Kosmač na Brajićima, koja je u mnogo boljem stanju, ali isto turistički nevalorizovana, uprkos svom atraktivnom položaju, navode Vijesti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je ova zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlučio kontaktirati s njom i on mi je pružio: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.