Vesti iz sveta

06.03.2016. 18:23

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

CEI odobrio 800.000 EUR za nove IT sisteme

Fond Centralno-evropske inicijative (CEI) pri EBRD, odobrio je članicama CEI koje nisu deo Evropske unije sredstva u iznosu od 795.000 evra.

Sredstva su odobrena za četiri projekta tehničke saradnje u sektorima transporta, energetike i političkog dijaloga.

Najveći deo odobrenih sredstava od oko 400.000 evra će otići na tehničku pomoć za organizacionu i tehničku podršku Nezavisnom operatoru sistema Bosne i Hercegovine, kompaniji zaduženoj za upravljanje sistemom prenosa električne energije u BiH.

EBRD će obezbediti sredstva za nabavku i instalaciju novih IT sistema, kao i podršku za izgradnju centrale Nezavisnog operatora sistema sa dispečerskim centrom u Sarajevu. Vrednost ovog investicionog projekta je procenjena na oko 8,5 miliona evra.

Osim toga, EBRD će finansirati 40-nedeljni projekat povećanja otpornosti putne mreže BiH na klimatske promene, pri čemu će za sanaciju štete od poplava i modernizaciju putne infrastrukture izdvojiti 135.000 evra.

EBRD, takođe, razmatra odobravanje državnog zajma u iznosu do 57 miliona evra za kreditiranje Federacije Bosne i Hercegovine, kao i javnog preduzeća Ceste Federacije BiH za finansiranje popravke i modernizacije odabranih deonica puteva u Federaciji.

Za Međunarodni master iz oblasti upravljanja javnim nabavkama na Univerzitetu u Rimu Tor Vergata biće, kako se dodaje u saopštenju, obezbeđeno kofinansiranje u iznosu od 100.000 evra.

Četvrti projekat za koji su obezbeđena sredstva, u iznosu od 160.000 evra, jeste investicioni program namenjen unapređenju logističke infrastrukture kojom se kreću roba i usluge od Kine do Evrope.

Vlada Kine je, kako se dodaje u saopštenju, nedavno lansirala program namenjen uspostavljanju sveobuhvatnog, infrastrukturnog koridora (Puta svile) koji će se prostirati preko kopnenog dela Kine, i od centralne Azije do Evrope, obuhvatajući putnu, železničku i lučku infrastrukturu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Prvo nije napon mreže 16 ampera. Inženjer elektronike bi morao pravilno da se izražava. 16 A je nazivna struja osigurača po fazi. Što on svakako zna, ali ne sme da kaže „napon 16 A“. Za to se izbacuje sa faksa. I dobro on je izračunao snagu koju bi trošio da po svakoj fazi ide struja 16 A. To je 3*16A*230V=11,04 kW. Obračunska snaga je maksimalna raspoloživa snaga, koju kupac u svakom trenutku sa instalacijom u svom objektu može bezbedno da koristi. Kupac retko dostigne tu snagu, ali nekad se i to desi. On je lepo izračunao prosečnu snagu u svom domaćinstvu. A šta će biti ako nešto radi sa aparatom za zavarivanje ? I tada troši npr. 10 kW, a hoće da plaća 5 kW ? Možda je cena visoka. Ali odnosi se na maksimalnu moguću snagu, koju potrošač u bilo kom trenutku može da koristi. Naravno vrlo mali procenat potrošača će baš u istom trenutku povući tu snagu. Ali ne radi se o tome da naplaćuju nešto što ne mogu da obezbede. Čovek računa nešto što ne postoji, pa kaže da naplaćuju nešto što garantuju, a ne mogu da obezbede. Ne treba ni da omoguće ono što se ne može ni desiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.