Indeks međunarodnih cena hrane FAO ponovo je pao u junu, pre svega, zbog pada cena žitarica i većine vrsta biljnih ulja, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
Indeks cena hrane FAO (Food Price Index), koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, u junu je u proseku iznosio 122,3 poena, što je za 1,4 odsto manje u odnosu na maj i 23,4 odsto u poređenju sa martom 2022. godine.
FAO indeks cena žitarica opao je za 2,1 odsto u junu u odnosu na maj. Zalihe kukuruza su povećane, zahvaljujući žetvama u Argentini i Brazilu i poboljšani su izgledi proizvodnje i ubiranja plodova u ključnim proizvodnim oblastima Sjedinjenih Američkih Država.
Međunarodne cene pšenice pale su za 1,3 procenta, pošto su žetve počele na severnoj hemisferi, pod uticajem obilnih zaliha i nižeg izvoznog poreza u Ruskoj Federaciji, zajedno sa poboljšanim uslovima u SAD.
Međunarodne cene pirinča su pale za 1,2 procenta.
Indeks cena biljnog ulja FAO opao je za 2,4 odsto od maja, pošto su niže svetske cene palminog i suncokretovog ulja više nego nadoknadile povećanje kotacija sojinog i repičinog ulja, pod uticajem vremenskih uslova u glavnim regionima rasta.
Mleko, šećer, meso
FAO indeks cena mlečnih proizvoda opao je za 0,8 odsto u junu, predvođen nižim cenama sireva na međunarodnom nivou, čak i kada su svetske cene putera porasle, podstaknute aktivnom potražnjom za spot snabdevanjem, uglavnom sa Bliskog istoka.
Indeks cena šećera FAO opao je za 3,2 odsto, što je prvi pad nakon četiri uzastopna mesečna povećanja, uglavnom izazvan dobrim napretkom žetve šećerne trske u Brazilu i sporom globalnom potražnjom za uvozom, posebno iz Kine.
FAO indeks cena mesa bio je gotovo nepromenjen u junu, pri čemu su cene živinskog mesa, međunarodne cene svinjskog mesa su takođe porasle, dok su cene goveđeg i ovčijeg mesa pale zbog povećane izvozne dostupnosti iz Okeanije, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (Food and Agriculture Organization of the United Nations).
Cene hrane najviše u poslednjih deset godina