Cene hrane u svetu porasle sedmi mesec za redom

Foto: Pixabay

Cene ključnih prehrambenih namirnica, izuzev šećera, nastavile su da rastu i tokom decembra prošle godine, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks, koji na mesečnom nivou meri promene cena osnovnih prehrambenih proizvoda, žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, tokom decembra iznosio je u 107,5 poena.

Podaci za novembar revidirani su naviše, sa prvobitno procenjenih 105 bodova na 105,2.

Na nivou cele 2020. godine, referentni indeks međunarodne organizacije je iznosio 97,7 poena u proseku, što predstavlja trogodišnji maksimum i rast od 3,1 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Ipak, taj indeks je za preko 25 odsto niži od istorijskog rekorda zabeleženog 2011. godine.

Cene biljnih ulja tokom decembra nastavile sa snažnim rastom, skočivši za 4,7 odsto na mesečnom nivou, nakon što su u novembru porasle za više od 14 procenata.

Tokom cele prošle godine, cene biljnih ulja su zabeležile rast od skoro 20 odsto na godišnjem nivou, zbog manje ponuda palminog ulja, kao i velikog skoka cena izvoznih dažbina u Indoneziji.

Žitarice su u decembru poskupele 1,1 odsto u odnosu na prethodni mesec, usled skoka izvoznih cena pšenice, kukuruza, sirka i pirinča, a na to su uticale slabe prognoze u pogledu količine prinosa u Severnoj i Južnoj Americi, kao i u Rusiji. 

U celoj 2020, cene žitarica su porasle za 6,6 odsto.

TREĆINA NAMIRNICA IZ UGOSTITELJSKOG SEKTORA ZAVRŠI NA DEPONIJAMA

Cene mleka i mlečnih proizvoda su se takođe uvećale u poslednjem mesecu 2020. godine, za 3,2 odsto u odnosu na novembar, dok su na nivou cele godine bile za oko 1 odsto niže nego 2019. godine. 

Decemabrsko poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda izazvala je velika potražnja na globalnom nivou, kao i velikom potražnjom u zapadnoj Evropi.

Meso je u decembru bilo skuplje za 1,7 odsto u odnosu na novembar, ali je na nivou cele prethodne godine u proseku bilo za 4,5 odsto jeftinije nego godinu ranije. 

Tokom decembra najviše je poskupelo živinsko meso zbog izbijanja ptičjeg gripa u Evropi, dok su cene svinjetine blago skliznule nakon što je nemačka suspendovala izvoz u Aziju, jer se tamo pojavila afrička svinjska ku

Cene šećera su ostale stabilne tokom decembrau odnosu na prethodni mesec, dok su na međugodišnjem nivou veće za  1,1 procenat.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara