Svet

23.02.2024. 11:50

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

ChatGPT neobičnim ponašanjem zbunio korisnike

Chat GPT Foto: Freepik - frimufilms

Svet

23.02.2024. 11:50

Nedavno su se pojavili izveštaji o neobičnom ponašanju ChatGPT-ja, popularnog AI četbota, koji je počeo da daje zabrinjavajuće i besmislene odgovore korisnicima.

Prema iskustvima koje su korisnici podelili na društvenim mrežama, poput Reddita, ChatGPT je počeo da meša jezike, kao i da koristi izmišljene reči koje nemaju smisla.

Neki odgovori su čak uznemirili korisnike, kada je četbot sugerisao da je u prostoriji sa korisnicima, piše The Independent.

OpenAI, tvorac ChatGPT-ja, potvrdio je da su svesni problema, a u međuvremenu su ga i rešili. Međutim, nisu dali nikakva konkretna objašnjenja o uzrocima ovih neobičnih odgovora.

Spekuliše se da bi problem mogao biti povezan sa „temperaturom“ ChatGPT-ja, koja utiče na kreativnost i fokus odgovora.

„Temperatura“ u kontekstu modela veštačke inteligencije, kao što je ChatGPT, odnosi se na parametar koji kontroliše stepen kreativnosti i nepredvidljivosti u generisanim odgovorima.

Niska temperatura rezultira konzervativnijim i očekivanijim odgovorima, dok visoka temperatura podstiče model da proizvodi originalnije, često neobičnije i raznovrsnije odgovore. Ovaj parametar omogućava korisnicima da prilagode kako će AI generisati tekst, zavisno od željene ravnoteže između pouzdanosti i kreativnosti u komunikaciji.

Ovo nije prvi put da se ChatGPT ponaša na neočekivan način, a da njegovo ponašanje nije objašnjeno. Krajem prošle godine, korisnici su se žalili da je sistem postao lenj i drzak, odbijajući da odgovori na postavljena pitanja.

OpenAI je tada priznao primedbe korisnika, napominjući da nisu ažurirali model od 11. novembra, a da se ponašanje modela može „nepredvidivo menjati“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.