FOTO: Pixabay

Coca Cola rizikuje da bude na crnoj listi UN-a

FOTO: Pixabay
Brojne izraelske i međunarodne kompanije suočavaju se s rizikom da budu uključene na crnu listu Ujedinjenih nacija zbog poslovanja u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, stoji u novom izveštaju.

Na meti UN-a su izraelske i međunarodne kompanije koje posluju u nelegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj teritoriji.

Kompanije kojima preti uvrštenje na listu UN-a, između ostalih, uključuju Bezeq telecommunications, Teva Pharmaceutical industries i Coca Cola, tvrdi izraelski dnevnik Yediot Ahronoth.

Pre tri godine, Veće za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojilo je rezoluciju da se sačini crna lista izraelskih i međunarodnih kompanija koje su aktivne u izraelskim naseljima.

Uprkos izraelskom i američkom pritisku, Veće će u martu objaviti novu listu tih kompanija.

„Verujemo da bi uključenje izraelskih firmi na crnu listu moglo dovesti do odustajanja međunarodnih kompanija od investicija u Izraelu", napisala je Tal Granot-Goldstein, izvršna direktorka Hot Telecommunication Systemsa, jedne od kompanija koje bi mogle da se nađu na listi, u pismu koje je uputila izraelskom premijeru Bendžaminu Netanjahu.

„Zato, zahtevamo da izraelska vlada i ministarstvo spoljnih poslova intervenišu i spreče objavu te liste. To je od nacionalnog interesa", dodala je ona.  

Patnje Palestinaca zbog jevrejskih naselja

U januaru 2018. Veće je imenovalo 206 kompanija koje deluju u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali.

„Kršenja ljudskih prava Palestinaca zbog izgradnje izraelskih naselja su razarajuća i sežu i svaki aspekt života Palestinaca", navodi se u izveštaju.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
---------------------------------------------------------------------------------------------------


„Zbog razvoja i infrastrukture tih naselja, Palestinci pate od restrikcija po pitanju slobode religije, kretanja i obrazovanja, ugrožena su im prava na teritoriju i vodu, pristup životnom prostoru, pravo na primeren standard života i porodični život i mnoga druga osnovna ljudska prava", dodaje se u izveštaju.

Izrael je Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem okupirao u arapsko-izraelskom ratu 1967. godine, a 1980., aneksirao je celi grad, nazivajući ga „nepodeljenom i večnom prestonicom" jevrejske države.

Taj potez međunarodna zajednica nikada nije prihvatila.

Prema međunarodnom pravu, Zapadna obala i Istočni Jerusalim su „okupirane terotirije", dok su sva jevrejska naselja u tom području nelegalna.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara