Crna Gora kupila dva aviona za novu nacionalnu avio-kompaniju

Foto: Pixabay

Vlada Crne Gore dogovorila je sa kompanijom GE Capital Aviation Services (GECAS) nabavku dva aviona Embraer E195 na lizing, namenjenih novoj nacionalnoj avio-kompaniju ToMontenero, piše ExYuaviation.

Te avione ranije je koristio sada ugašeni prevoznik Montenegro erlajns, u okviru ugovora o finansijskom zakupu sa GECAS-om.

Prvobitni dogovor je podrazumevao da crnogorska firma mora da plati dodatnih 39 miliona dolara za lizing mlaznjaka, a Vlada Crne Gore je sada dogovorila novu nabavnu cenu od 21,7 miliona dolara.

Da je sporazum raskinut, državu bi to koštalo 43 miliona dolara.

Vlada Crne Gore je takođe ove nedelje raspisala javni poziv za odabir konsultanta koji će pomoći u procesu uspostavljanja nove nacionalne aviokompanije u zemlji.

Usluge koje će konsultant pružati će uključivati podršku za sticanje novog sertifikata avio-prevoznika (AOC), izrada organizacione strukture, poslovnog modela, plana tranzicije ključne imovine iz Montenegro Erlajnsa, analiza tržišta i komercijalni plan, podrška u osiguravanju operativne spremnosti što je pre moguće, kao i stvaranje operativnog, kadrovskog i tehničkog plana poslovanja.

Dalje, konsultant će pružati podršku za početak operacija i koordinaciju između komercijalnog i operativnog sektora, efikasno pokretanje leta, planiranje i kontrolu održavanja vazduhoplovnog prostora, kao i izradu efikasne mreže ruta i uspostavljanje nadležnog centra za podršku kupcima.

Rok za podnošenje ponuda je 24. februar, a odluka o pobedniku biće doneta do 3. marta.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.