Vesti iz sveta

22.06.2020. 15:17

Vijesti

Autor: Nova Ekonomija

Crna Gora očekuje pad prihoda od turizma od preko 40 odsto

Foto: Pixabay

Vlada Crne Gore predviđa da će privreda te države biti manja za 6,8 odsto, čemu će doprineti i projektovani pad prihoda od turizma od preko 40 odsto, izjavio je ministar finansija Crne Gore Darko Radunović, prenose podgoričke Vijesti.

On je tokom predlaganja rebalansa budžeta za ovu godinu objasnio da će od turizma, koji je lane činio 22,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ove godine priodovati oko 650 miliona evra.

Prošlogodišnji prihod od turizma, prema podacima Nacionalne turističke organizacije, iznosio je 1,14 milijardi evra.

Radunović je naveo da planirani deficit budžeta iznosi skoro 336 miliona evra, na osnovu očekivanog nivoa prihoda i rashoda, i da je u odnosu na prvobitno planirani deficit veći za skoro 286 miliona evra.

Ukupni nedostatak novca državnog budžeta iznosi oko 877 miliona evra, dok je planirani manjak u državnoj kasi bio 590 miliona.

Vlada Crne Gore je prošle godine već pozajmila oko 500 miliona evra za otplaćivanje dugova u 2020. godini.

„Kroz razgovore koje trenutno vodimo i već realizovane aranžmane, očekujemo da ćemo obezbediti oko 500 miliona koji će se koristiti za pokrivanje nedostajućih sredstava u tekućoj godini, i jednim delom akumuliranja fiskalne rezerve za potrebe finansiranja obaveza u 2021. godini“, rekao je Radunović.

Ministar sada očekuje da će javni dug Crne Gore na kraju godine biti skoro 3,8 milijardi, odnosno 82,5 odsto BDP-a.

„Do sada smo uspeli da dogovorimo 250 miliona uz garanciju Svetske banke i vrlo smo blizu potpunog dogovora do iznosa od nekih 410 miliona. Da li ćemo uspeti da dogovorimo ovaj projektovani iznos od 508 miliona evra, mislim da hoćemo, ali ne mogu to garantovati jer smo u razgovorima i videćemo kako će to do kraja biti“, dodao je.

Radunović je dalje dalje naveo da se zbog trenutne situacije očekuje pad stranih direktnih investicija sa 7 odsto BDP-a u 2019. godini na 5,4 odsto BDP-a u tekućoj godini. 

U narednoj godini očekuje postepeni oporavak i rast ekonomije od 4,9 odsto.

Ministar je obrazložio da će izvorni prihodi budžeta biti niži za skoro 350 miliona evra, odnosno 17 odsto, i da će iznositi 1,705 milijardi, a da će ukupna potrošnja u 2020. godini iznositi 2,04 milijarde evra, odnosno za 3 odsto niže u odnosu na prvobitni plan.

Dalje je kazao da se nedostajući novac obezbeđuje i kroz programe sa međunarodnim institucijama, tako da su već od EU bespovratno obezbedili 53 miliona evra.

Takođe očekuju obezbeđivanje dela sredstava kroz razgovore sa MMF-om, zatim dela sredstava preko makro finansijske pordške Evropske komisije, kao i dela sredstava kroz aranžman sa Svetskom bankom.

„Klasično zaduživanje kod MMF-a sa sobom nosi i obaveze koje ova međunarodna institucija traži, što su najčešće smanjivanje troškova javne administracije, plata, penzija i socijalnih davanja, međutim povlačenje novca preko RFI programa nije uslovljeno već zavisi od kvote koju zemlja ima u MMF-u“, navode Vijesti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.