Vesti iz sveta

14.05.2015. 20:34

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Crna Gora odustala od zakona o strancima

Crnogorska vlada odlučila je da do jeseni odloži primenu novog zakona o strancima i tako privremeno suspenduje ograničenja za zapošljavanje stranaca.
Zakon koji bi stupio na snagu početkom leta izazvao je revolt ugostitelja, jer ih je primorao da pri zapošljavanju prednost daju domaćoj radnoj snazi koja je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.
Novi propis je ograničio zapošljavanje stranaca koji je mogao biti zaposlen samo ako na evidenciji Zavoda nema domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove. 
Reagovali su ugostitelji koji su tražili odlaganje primene uz argument da neće biti dovoljno sezonaca i da primena novog propisa dovodi u pitanje turističku sezonu. 
Godinama unazad uočen je paradoks da Crna Gora, koja ima problem s rastom nezaposlenosti, tokom turističke sezone zaposli više od 23.000 stranaca, dok na birou na posao čeka 35.000 crnogorskih građana. 
Crna Gora je po broju zapošljavanja sezonaca lider u regionu. U šest dežava regiona tokom prošle godine izdato je 57.500 dozvola za rad strancima, od čega se skoro 31.000 odnosilo na dozvole iz Crne Gore. 
To je deset puta više nego u Hrvatskoj koja je prošle godine izdala oko 3.000 dozvola za rad strancima, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. 
Pored pitanja zapošljavanja, zakon tretira i druga statusna pitanja stranaca. Strancima koji imaju nekretnine u Crnoj Gori omogućava nesmetano korišćenje nekretnina na godinu dana, koliko sada mogu neprekidno boraviti u zemlji. 
Ranije je taj rok bio ograničen na tri meseca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.