Foto: gov.me/S. Matić

Crna Gora planira dokapitalizaciju Montenegro Airlinesa sa 155 miliona evra

Foto: gov.me/S. Matić
Vlada Crne Gore predložila je da se uloži 155 miliona evra u konsolidaciju, razvoj i modernizaciju nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines, navodi se u saopštenju.

Predlogom zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoja tog preduzeća se predviđa da se ta sredstva preusmere u šestogodišnje otplaćivanje dospelih obaveza prema poveriocima, ali i u investicije.

U tu sumu je, na primer, uračunato i izdvajanje do 50 miliona evra za kupovinu novih vazduhoplova.

„Nacionalna avio kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona evra i da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika, čime pored direktnog prihoda ostvaruje i pozitivan uticaj na celokupnu ekonomiju Crne Gore, koji se ove godine sa prihodima od turizma procenjuje na više od 185 miliona evra", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

U saopštenju se takođe ocenjuje da bi stečaj ili likvidacija kompanije doveli do "niza kumulativnih negativnih efekata po celu nacionalnu ekonomiju", kao i gubitak 33,7 miliona evra otplaćenih rata za avione i slotova na stranim aerodromima.

Iz crnogorske Vlade su nekoliko puta saopštili da državna pomoć kompaniji neće biti smetnja za otvaranje posednjeg poglavlja u pregovorima sa EU, koje se odnosi na politike konkurencije.

PROČITAJTE JOŠ:Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.