Svet

19.06.2024. 14:17

Biznis.rs

Autor: Nova Ekonomija

Crna Gora pojačava poreske inspekcije tokom turističke sezone

Crna Gora Pixabay

Crna Gora

Svet

19.06.2024. 14:17

U Crnoj Gori poreski inspektori od 7. juna kreću sa pojačanim praćenjem regularnosti poslovanja poreskih obveznika, sa posebnim akcentom na ugostiteljsku i turističku delatnost, prenosi Biznis.rs.

Iz Poreske uprave je saopšteno da će se kontrole obavljati na celoj teritoriji Crne Gore, u cilju provere opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, izdavanja računa, uplata pazara i prijave radnika.

„Posebna pažnja će biti usmerena na kontrole kod osoba koje sezonski obavljaju delatnost na otvorenom prostoru, kao što su plažni barovi i izdavaoci plažnog mobilijara, i kod izdavaoca smeštaja, tezgi, turističkih prevoza brodom, raftingom“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako je najavljeno, obavljaće se i provere zakupaca plaža, budući da je uočena pojava da izdaju plaže u podzakup trećim licima i ne prijavljuju prihod po tom osnovu, a podzakupci na tom prostoru obavljaju neregistrovanu delatnost, kao što je izdavanje plažnog mobilijara, opreme i rekvizita za sportske i rekreativne delatnosti.

Iz PU su kazali da su planirane i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji, ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet, ne obračunavaju, ili nepravilno obračunavaju porez na dodatu vrednost (PDV) i ne izdaju račune korisnicima usluga.

„Inspekcijski nadzori zasnivaće se na proceni rizika, stoga će odabir predmeta za kontrolu biti baziran na odgovarajućoj predinspekcijskoj analizi dobijenoj na osnovu podataka iz informacionog sistema, podataka o poreskim obveznicima kod kojih su tokom prethodnih godina utvrđeni prekršaji, kao i drugih podataka dobijenih na osnovu neposrednih saznanja od trećih lica“.

Za sve obveznike kod kojih se utvrdi neregularno poslovanje, poreski inspektori će primenjivati propisane kaznene mere, od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja delatnosti i zatvaranja objekata.

Poreski inspektori su, prema podacima PU, od početka do kraja maja izvršili 289 provera regularnosti poslovanja poreskih obveznika.

Utvrđene su nepravilnosti kod 18 poreskih obveznika i po tom osnovu izdato je 29 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 119.330 evra, od čega je naplaćeno 43.510 evra.

„Naplata po osnovu novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana“, dodaje se u saopštenju.

Od danas sa srpskim tagom moguće plaćenje putarine i u Crnoj Gori

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.