Svet

24.05.2023. 09:45

Vijesti

Autor: Čedomir Savković

Crnogorski fond pred bankrotom zbog prevarnog zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Foto: Pixabay

Svet

24.05.2023. 09:45

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Crne Gore je pred bankrotom, jer crnogorski poslodavci prijavljuju osobe sa invaliditetom na plate od po nekoliko hiljada evra, što je kasnije država dužna da subvencioniše. 

Kako su prenele Vijesti, taj Fond će od doprinosa koje plaćaju poslodavci bez zaposlenih osoba sa invaliditetom prihodovati oko devet miliona evra, dok je predlogom budžeta bilo predviđeno da država doplati još četiri miliona evra za potrebe korisnika.

Koordinator Fonda za profesionalnu rehabilitaciju Denis Martinović rekao je da je već za četiri meseca ove godine za isplatu subvencija potrošen iznos od 9,45 miliona evra, zbog čega su i tražili da im se rebalansom opredeli još 13 miliona evra.

Prema broju i visini dosadašnjih prijava, ispostavilo se da će ove godine Fondu biti potrebno najmanje 26 miliona evra, skoro dva puta više nego prošle godine.

Dobar deo tog novca odlazi na podršku za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, za čije zarade se primaju subvencije u zavisnosti od obima invaliditeta, a mogu dostići i do 75 odsto bruto zarade na koju je prijavljena određena osoba.

U Crnoj Gori se, primera radi, neretko dešava da osobe sa invaliditetom osnuju svoju firmu i same sebe prijave na primer na zaradu od 8.000 evra, od koje im država uplaćuje oko 6.300 evra.

Inače, broj korisnika ovih subvencija, kao i visina zarada na koje su prijavljeni, povećava se iz godine u godinu, pogotovu poslednjih meseci.

Broj poslodavaca, korisnika prava na subvenciju zarade, u periodu između 2017. i 2022. godine se u proseku godišnje povećavao za preko 300 firmi, dok se broj zaposlenih sa invaliditetom u proseku povećao za više od 500 svake godine.

To se dešava zato što sadašnji zakon ne predviđa ograničenja visine zarade koja se subvencioniše, kao ni mogućnost kontrole zarada, odnosno utvrđivanja da li se one obračunavaju na osnovu stvarnog učinka nekog radnika i njegovog doprinosa preduzeću.

Zbog toga se Fond obratio resornom Ministarstvu rada i socijalnog staranja, tražeći da se zakon izmeni.

„Pravilnik o kriterijumima i uslovima za utvrđivanje procenta invaliditeta treba izmeniti i uskladiti sa zakonom, jer nam podatak govori da za tri meseca 2023. godine imamo 491 novo lice za koje je utvrđen status lica sa invaliditetom“, rekao je Martinović.

Iako Fond nema zakonske mogućnosti da kontroliše korisnike subvencija, poslodavci ga mogu tužiti ako zakasni isplata subvencija i za nekoliko dana.

Crna Gora traži novog agenta za upravljanje .ME domenom

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.