Svet

16.05.2023. 11:24

Pobijeda

Autor: Nova ekonomija

Crnoj Gori fali 5.000 sezonskih radnika

Foto: Pixabay

Svet

16.05.2023. 11:24

Crnoj Gori za novu letnju sezonu biće neophodno angažovanje oko 5.000 stranih radnika, a krajnji rok za njihov angažman je sredina maja. Kako bi se taj problem preventivno rešio, i kako se ne bi ponavljao u budućnosti, neophodna je reforma zapošljavanja stranih radnika u toj zemlji.

Kako je prenela podgorička Pobjeda, procene su zasnovane na podacima turističke privrede, kao i sekretarke Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG) Sanje Marković.

Ona je izjavila da su na sastanku sa predstavnicima Vlade Crne Gore apelovali na nadležne da privrednicima omoguće dobijanje odgovora na već aplicirane zahteve za vizu D (viza za duži boravak).

Crna Gora prva na svetu dobija Viber premijum

Viza D se izdaje strancu koji namerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, zbog rada ili vršenja službe u stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija, akreditovanim u Crnoj Gori, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine, računajući od dana prvog ulaska.

Viza može da se izda ako stranac poseduje garantno, odnosno pozivno pismo pojedinca ili preduzeća ili drugi dokaz da će to fizičko ili pravno lice snositi troškove njegovog boravka u Crnoj Gori, uključujući i troškove smeštaja i izdržavanja, kao i troškove napuštanja te zemlje.

Problem radne snage je, kako se navodi, gorući problem i ove sezone, pa je PKCG tim povodom pozivao poslodavce da predaju potpunu dokumentaciju prilikom apliciranja.

Marković je naglasila kako su od nadležnih tražili i da se do sledeće letnje sezone, kroz prilagođeni zakonodavni okvir, stvore uslovi i domaće stanovništvo motiviše za rad u turizmu, ali i pojednostave procedure za sezonsko zapošljavanje stranaca.

„Dogovoreno je da će MUP preduzeti aktivnosti za: produženi rad sa strankama (po potrebi u dve smene) i sve šaltere staviti u funkciju, omogućiti efikasnu dostavu pošte i dozvola primorskim opštinama i kadrovski pojačati admnistraciju primorskih filijala“, rekla je Marković.

Crna Gora najviše duguje stranim kreditorima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.