Deset najbogatijih porodica u Americi zajedno vrede 530 milijardi dolara

Deset najbogatijih američkih porodica zajedno imaju čak 530 milijardi dolara, piše u izveštaju američkog Instituta za političke studije.

Bogatstvo svake od tih dinastija dolazi iz kompanija koje su zapravo osnovale ranije generacije, njihovi roditelji ili dalji preci", navodi se u izveštaju koji prikazuje kako je bogatstvo prelazilo s generacije na generaciju bez prekida.

U nastavku predstavljamo 10 najbogatijih porodica u SAD, piše Index.hr. 

10. Porodica Cathy 

Bogatstvo porodice Cathy, vlasnika Chick-fil-A, američkog lanca restorana brze hrane, procenjuje se na 11 milijardi dolara. 

9. Porodica S.C. Johnson 

Svoje bogatstvo od 18,2 milijarde dolara izgradili su na proizvodnji i prodaji sredstva za čišćenje – Pledge, Glade, Windex. 

8. Porodica Lauder 

Bogatstvo porodice Lauder procenjuje se na 22,4 milijarde dolara. Estée Lauder je prvu narudžbinu preparata za kožu vrednu 800 dolara dobila 1947. godine. Danas kompanija ima 30 mejk ap brendova, među kojima su i MAC i Clinique. 

7. Porodica Pritzker 

Hotelijerski magnati Pritzker akumulirali su bogatstvo do 26,6 milijardi dolara. A.N. Pritzker i njegovi sinovi, Džej, Donald i Robert, porodično bogatstvo su stvorili ulažući u lanac hotela Hajat i pokretanjem danas velikih poslovnih holdinga, kao što je Marmon Grupa. 

6. Porodica Cox 

Cox Enterprises, kompanija koja se bavi telekomunikacijama (Cox Communications), medijima (Cox Media Group) i auto-industrijom, prošle godine je u prihodima ostvarila 20 milijardi dolara. Danas petero unučadi osnivača Jamesa Coxa deli bogatstvo od 37 milijardi dolara.

5. Porodica Edward C. Johnsona 

Johnson klan težak je 38,7 milijardi dolara. Bogataški uspon započeo je Edward C. Johnson, osnivač drugog po redu najvećeg uzajamnog (portfelj deonica i obveznica različitih investitora) fonda na svetu Fidelity. 

4. Porodica Cargill-MacMillan 

Kompanija Cargill, s tradicijom agrobiznisa od 1865. godine, danas je porodici Cargill-MacMillan omogućila bogatstvo vredno 38,8 milijardi dolara. 

3. Porodica Mars 

Čokoladni klan prikupio je 72 milijarde dolara bogatstva preko čokoladica Mars, M&M i Milky Ways. Šest članova porodice nalazi se na Forbsovoj listi 400 najbogatijih. 

2. Porodica Koch 

Naftaška porodica Koch izgradila je bogatstvo od 107 milijardi dolara. Braća Čarls i Dejvid razvili su rafinerijsku kompaniju svog oca do konglomerata koji godišnje ostvaruje 100 milijardi dolara prihoda. 

1. Porodica Walton 

Najbogatija dinastija SAD-a čije se bogatstvo popelo do 169,7 milijardi dolara. Vlasnici su najvećeg trgovinskog lanca na svetu Walmart, koji su 1962. godine osnovali Sam i Bud Walton. Prodajom godišnje ostvare 500 milijardi dolara, a premda bogatstvo deli sedam članova porodice, Alice Walton, gotovo trećinskim udelom od 44,9 milijardi dolara, najbogatija je žena na svetu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.