Foto: Pixabay

Do 2035. godine 100 miliona ranika manje u Kini

Foto: Pixabay
Tržište rada u Kini bi do 2035. godine moglo da se smanji sa trenutnih 900 miliona na ukupno 800 miliona radno sposobnih stanovnika, saopštilo je Ministarstvo za ljudske resurse i socijalno osiguranje Kine.

Kako prenosi list Global tajms (Global Times) da se tržište rada u najvećoj azijskoj ekonomiji kontinuirano smanjuje od 2012. godine, ali da će se taj trend od tekuće godine primetno ubrzati.

Poslednjih nekoliko godina, urbane sredine u Kini beleže 15 miliona novozaposlenih. Na godišnjem nivou, taj broj je zapravo oko 25 miliona ako se u obzir uzme celokupno radon sposobno stanovnišvo, odnosno sve između 16 i 59 godina starosti. Problem nastaje u provincijama u unutrašnjosti.

"Kinesko tržište rada suočava se sa dilemama u ekonomskom restrukturiranju i usavršavanju industrijske proizvodnje. S jedne strane, preduzeća imaju sve veće poteškoće u zapošljavanju novih radnika… Sa druge strane, mladi ljudi koji završe školovanje se suočavaju sa problemima prilikom pronalaženja novog posla. Takvi problemi su uglavnom rezultat neravnoteže ponude i potražnje i velikih razlika u regionalnom ekonomskom razvoju”, navodi se u saopštenju ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara