DoorDash kupio Wolt za sedam milijardi

Foto: Pixabay

DoorDash je pristao da kupi kompaniju za isporuku hrane Volt (Wolt) za sedam milijardi evra sa planovima da proširi svoj domet na Evropu.Volt je osnovan 2015. godine sa sedištem u Finskoj koja ugovara kurire za isporuku namirnica za poneti, namirnica i druge robe kupcima u 23 zemlje uglavnom širom Evrope. Ovo je prvi put da će DoorDash imati i svoje predstavništvo, a trenutno je dostupan širom SAD-a, Kanade, Japana i Australije, prenosi The Verge.

Ugovor bi trebalo da bude zvanično potpisan do kraja 2022. godine, a pored 4000 zaposlenih u u Voltu, suosnoivač i izvršni direktor, Miki Kusi, sada će obavljati funkciju šefa DoorDash International

Pored najave kupovine Volta, Doordash je i objavio i svoju zaradu u trećem kvartalu 2021. koja je porasla za 45 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U 2020. godini je ta cifra iznosila 879 miliona dolara, dok se ove godine popela na 1,3 milijarde.

I ukupan broj porudžbina beleži rast za 44 odsto, sa prošlogodišnje cifre od 235 miliona na 347 ovogododišnja miliona.

Doorash je i ranije kupi nekoliko firmi koje bave dostavom hrane, kao što je Caviar 2019. godine. Takođe od 2019. u njihovom vlasništvu Scotti Labs, startap koji proizvodi vozila na daljinsko upravljanje.

Iako su 2017. godine isprobali isporuke bez ljudi sa poluautonomnim robotima na šest točkova, izgleda da je ovoj kompaniji i dalje fokus na kurirskoj službi koju obavljaju ljudi. Zbog toga su su predstavili skup funkciju pod nazivom SafeDash, u okviru koga se nalazi sigurnosno dugme preko koga kuriri mogu da pozovu hitnu pomoć u slučaju povreda. Međutim, neki smatraju da su potrebne radikalnije promene u sistemu kako bi kuriri bili bezbedni.

NAPOMENA: Naslov teksta je izmenjen u ponedeljak, 15. novembar u 15:44, navođenjem pravog imena kompanije.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.