Vesti iz sveta

15.11.2019. 17:02

novac.hr

Autor: Nova Ekonomija

EIB obustavlja finansiranje projekata vezanih za fosilna goriva

Evropska investiciona banka (EIB) usvojila je nove kriterijume za finansiranje energetskih projekata koji podrazumevaju obustavljanje kreditiranja svih projekata vezanih za fosilna goriva do kraja 2021. godine, prenosi portal Novac.hr.

Nakon tog perioda, EIB će finansirati energetske projekte koji će prilikom proizvodnje jednog kilovat-časa rezultirati sa manje od 250 grama ugljen-dioksida. Po trenutno važećim standardima, EIB odobrava sredstva za kilovat-čas koji rezultira sa 550 grama tog gasa staklene bašte.

Nova pravila će diskvalifikovati proizvodnju struje iz gasnih elektrana, osim u slučajevima kada ne idu ruku pod ruku sa sistemima za sekvestraciju jedinjenja ugljenika ili drugim načinima za umanjenje posledica po klimu planete.

Ista mere će, naravno, ugroziti i finansiranje elektrana na druga fosilna goriva, poput uglja, koji je glavno energent u termoelektranama u Srbiji.

EIB je takođe najavio da će obezbediti oko hiljadu milijardi evra za finansiranje održivih investicija i klimatskih akcija do 2030. godine.

Cilj kome su posvećeni i Evropska unija i EIB jeste dostizanje 32% proizvedene struje iz obnovljivih izvora energije tokom sledeće decenije, a finansijska institucija EU je najavila da će do 2025. godine predstavljati polovinu svih njenih operacija.

Rojters je nedavno objavio, pozivajući se na poverljive dokumente, da će finansiranje projekata u Ukrajini, Hrvatskoj i drugim parnerskim zemljama EU možda biti nastavljeno budući da je Mađarska zatražila izuzeće od ovakvih mera. Razlog nastavka finansiranja bila bi bojazan da će te zemlje u protivnom biti prisiljene osloniti se na Rusiju za svoju proizvodnju struje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.