Vesti iz sveta

22.03.2024. 10:06

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

EIU: Srbija u „Top 10“ država po poboljšanju poslovnog okruženja

Pixabay

Singapur, Danska i Sjedinjene Američke Države (SAD) su tri zemlje sa najbolje ocenjenim poslovnim okruženjem u narednih pet godina, pokazuje indeks koji objavljuje Economist intelligence unit (EIU). Srbija se našla u „top deset“ (na desetom je mestu) zemalja po brzini poboljšanja poslovnog okruženja, pa sada zauzima 52. mesto na svetu. 

EIU ocenjuje da se u prvih deset najboljih mesta za poslovanje nalaze i  Kanada, Hong Kong,  Novi Zeland, Švedska, Nemačka, Finska, Švajcarska.

Economist Intelligence Unit dodaje da se u prvih deset nalaze isključivo napredne ekonomije, i „jaki i već ustaljeni igrači“ u ovom indeksu, zbog čega su „sigurne opklade“ za investitore.

Singapur, koji je na prvom mestu, ima 8.56 bodova, Danska 8.41, a SAD 8.40.  Najbolji rezultat koji može da se postigne je 10.

Pored ovoga, EI je objavio i listu zemalja koje su ostvarile najveće poboljšanje na listi poslovnog okruženja.

Tu se, ispred Srbije, nalaze i Grčka, Argentina, Indija, Anogla, Katar, Kenija, Dominkanska republika, Venecuela, Litvanija.

Srbija je, kako se vidi iz tabele, napredovala za 0,72 boda (u odnosu na period 2019-23) i sada zauzima 52 mesto na listi zemalja sa najboljim poslovnim okruženjem u narednih pet godina (2024-28)

Srpska ekonomija je, kako se navodi, videla pozitivne efekte kroz otvorenost za strane direktne investicije, što je pokretalo rast i privlačilo dalje investicije.

Takođe se ukazuje da nedavno jačanje makroekonomskih politike i institucija (u Srbiji) podržava stabilnost tržišta.

Indeks poslovnog okruženja meri atraktivnost poslovnog okruženja u 82 zemlje i teritorije ispitujući 91 indikatora u 11 različitih kategorija.

U kategorije spadaju: političko okruženje, makroekonomsko okruženje, tržišne mogućnosti, politika prema slobodnom preduzetništvu i konkurencija, politika prema stranim investicijama, spoljna trgovina, porezi, finansiranje, tržište rada, infrastruktura i tehnološka spremnost.

Svaki od 91 indikatora se ocenjuje na skali od 1 (veoma loše za posao) do 5 (veoma dobro za posao), a postoji mešavina kvantitativnih i kvalitativnih pitanja.

Bodovi se dodeljuju i za prethodnih pet godina i za narednih pet godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.