Ekolozi i IT-evci najvredniji lobisti u Briselu

Pixabay

Nova Evropska komisija imala je više od 1400 sastanaka na visokom nivou sa lobistima u prvih 100 dana rada, pokazuju podaci “Transparency international” koje je preneo Politico. 

Kada se poredi ovaj broj sastanaka, on se ne razlikuje mnogo od perioda kada se na čelu Evropske komisije nalazio Žan Klod Junker.

U prvim mesecima rada nove EK brojniji su međutim sastanci koje novoizabrana evropska administracija ima sa nevladinim sektorom. U vreme Žan Klod Junkera održano je 18 odsto sastanaka sa NVO sektorom, dok je sa novom administracijom taj broj skočio na 27 odsto od ukupnog broja sastanaka sa lobistima. 

Najagilniji su bili lobisti iz ekologije, koji su u prvim mesecima nove briselske administracije održali 272 sastanka. Najtraženija osoba za lobiste je ujedno i čovek zadužen za “Zeleni dogovor” potpredsednik komisije Jan Timermans koji je imao 32 sastanaka. 

Pored ekologije na listi lobista sa najviše sastanaka u Briselu su i oni iz digitalne oblasti koji su imali 118 sastanaka, a zatim i lobisti iz oblasti energetike i trgovine. Iako lobisti u digitalnoj oblasti ne zauzimaju prvo mesto kao najvredniji, među prvih deset firmi lobista nalaze se velike IT kompanije kao što su Google, Facebook i Microsoft. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara