Ekonomija EU ove godine manja za pet do deset odsto

Foto: Pixabay

Evropski komesar za unutrašnje tržište i usluge Tijeri Breton izjavio je da EU ove godine čeka ekonomska kontrakcija između pet i deset odsto, javlja Rojters.

"Od danas, mi u Evropskoj uniji smo na kursu recesije od pet do 10 odsto, što znači da je to oko 7 i po odsto. Ali to je danas, a ako se situacija ne popravi i budemo imali drugi talas pandemije, može biti gore. Sve zavisi od brzine ekonomskog oporavka. Još uvek smo usred pandemije i naučićemo da sa njom živimo nekoliko meseci", rekao je Breton.

Potraga za sredstvima za oporavak ekonomije ponovo je pokrenula razdor između bogatijih severnih zemalja EU i zemalja članica na Mediteranu, koje je pandemija najviše pogodila.

Breton je rekao da je optimista u vezi sa dogovorom lidera EU o detaljima hitnog fonda od hiljada milijardi evra, o kojem je postignut dogovor. On je rekao da su svote neophodne za pokretanje ekonomske aktivnosti toliko velike da će se na kraju svi dogovoriti oko detalja.

"Nemačka nema ni prvi cent za finansiranje svog plana. Moraće da se zaduži. Isto važi i za Holandiju. I Francusku. Svima je potreban fond za hitan slučaj. I mislim da će se svi složiti, šefovi zemalja i vlade, da definišu detalje u vezi sa tim fondom. Idemo korak po korak, ali napredujemo", izjavio je Breton. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.