Ekonomisti SZO pozivaju na preusmeravanje investicija ka zdravstvu

Foto: Pixabay

U susret Samitu G20 ekonomisti pozivaju na radikalno preusmerenje ekonomskih politika ka zdravstvu kako bi se ostvarili ciljevi rezolucije „Zdravlje za sve“ (Health for All). Samit koji će se održati u Rimu od 29. do 31. oktobra, otvara mogućnost za radikalno preusmeravanje sa „zdravlja za ekonomiju na ekonomiju za zdravlje, za sve“.

Pandemija koronavrusa stavlja u fokus nejednakosti širom sveta u pristupu zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenim proizvodima. Na svakih 100 ljudi u zemljama sa visokim prihodima primljene su 133 doze vakcine, dok su u zemljama sa nižim prihodima primljene svega 4 doze na 100 ljudi.

Najveći izazov predstavlja povećanje obima finansijskih sredstava dostupnih za zdravstvo i upravljanje njima na efikasniji način. 

Savet za finansiranje „Zdravlja za sve“ Svetske zdravstvene organitacije (SZO) poziva sada, više nego ikada, na ciljeve za mobilizaciju i fokusiranje investicija prema zdravlju, uzimajući u obzir finansiranje zdravstva kao dugoročnu investiviju, a ne kratkoročni trošak. 

U savetu veruju da se mora slediti nova paradigma koja izbegava makroekonomske politike i pretpostavke koje nas udaljavaju od „Zdravlja za sve“. Ovo podrazumeva dizajniranje politika postizanja ciljeva ove rezolucije i bolje finansiranje koje je ključno za ostvarivanje zdravlja za sve, koje mora biti pravedno i mora osigurati održiv uticaj na živote ljudi.

„Pandemija korona virusa je demonstrirala da finansiranje zdravstvenog sistema treba da se radikalno promeni da bi zaštitilo i promovisalo zdravlje svih ljudi“, rekao je generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus i dodaje da poslednji izveštaj Saveta za finansiranje „Zdravlja za sve“ daje ubedljiv argument da je neophodno usmeravanje održivog finansiranja na postizanje zdravlja za sve ljude i da se investicije shvate kao dugoročna dobit za nacionalni i globalni razvoj“.

Ipak, do danas, svet nastavlja da sledi istu ekonomsku paradigmu koja ne menja osnovnu finansijsku strukturu i primenjuje zastarelo razmišljanje o ekonomskom razvoju, što stoji na putu „Zdravlju za sve“. Zato je osnovna misija Saveta za finansitanje „Zdravlja za sve“ da promisli o tome kako se vrednost zdravlja i blagostanja meri, proizvodi i distribuira u privredi. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.