Eksplozija u Bejrutu stigla usred pandemije i ekonomskog kolapsa

Foto: FoNet/AP

Liban decenijama muče dugotrajne, naizgled neopisive krize, zemlja se često našla u unakrsnoj vatri regionalnih sukoba, a katastrofalna eksplozija u luci samo se nadovezala na dugačak spisak nevolja, piše Gardijan.

U skladištu luke glavnog grada Libana eksplodiralo je skoro tri hiljade tona amonijum nitrata, pri čemu je poginulo najmanje 78 ljudi, a povređeno više od četiri hiljade, preneo je N1.

Liban je do sada inače zabeležio više od pet hiljada slučajeva koronavirusa, a 65 ljudi je preminulo od te bolesti.

Iako su brojevi relativno mali, nedavno su se pojavili novi slučajevi i proširili u druge delove zemlje. 

Uprkos upravo završenom petodnevnom karantinu, lekari upozoravaju da je krhki zdravstveni sistem u zemlji već izvan svojih mogućnosti.

Dnevno ima oko 100 novih slučajeva zaraze, a to je veliki problem koji zdravstveni sistem ne može da reši.

Libanski glavni grad u poslednje vreme zahvataju ljutnja i siromaštvo, građani kažu da im nije stalo do nošenja maski.

Širom zemlje su restrikcije struje, voda nije bezbedna za piće.

EKONOMSKI SUNOVRAT

Skoro polovina stanovništva u zemlji živi ispod granice siromaštva, a 35 odsto je bez posla, prema zvaničnim statistikama.

U martu, prvi put u svojoj istoriji, Liban je objavio da ne može da otplaćuje svoje dugove. 

Državni dug iznosi 92 milijarde dolara, što je gotovo 170 odsto BDP-a i jedan je od najvećih dugova u svetu, stali su i pregovori sa MMF-om koji su pokrenuti u maju.

Većina robe trostruko je skuplja, nacionalna valuta pala je za 80 odsto, zemlja je u opštem kolapsu. 

"Tržni centri su prazni, siromaštvo raste, raste i kriminal, na ulicama sevaju varnice", pisao je prošlog meseca za Gardijan Martin Čulov.

Procenjuje se da će eksplozija u bejrutskoj luci dodatno devastirati zemlju koja se graniči sa ratom razorenom Sirijom i Izraelom sa kojim je tehnički u ratnom stanju.

Liban uvozi dosta hrane, čak 90 odsto žitarica dobija na taj način, a ta roba uglavnom ulazi kroz terminal u luci koji je upravo uništen u eksploziji.

Pored svih tih problema, građanski rat u Libanu besneo je između 1975. i 1990. godine, pokret Hezbolah, koji je podržavao Iran, borio se protiv Izraela 2006. godine.

Ipak u Libanu je najvidljiviji uticaj imao rat u Siriji: zemlja sa 4,5 miliona stanovnika primila je oko 1,5 miliona sirijskih izbeglica.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara