Emisije ugljen-dioksida zbog korone privremeno pale za petinu

Foto: Pixabay

Dnevne globalne emisije ugljen-dioksida pale su za 17 odsto u aprilu u poređenju sa istim mesecom lane, tokom vrhunca sprovođenja međunarodnih mera za sprečavanje koronavirusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak u časopisu Nature Climate Change koje prenosi Axios.

Iako istraživači kažu da će  se nivo emisije gasova staklne bašte postepeno povećava kako se restriktivne mere postepeno budu ukidale, procenjuju da će njihova ukupna količina ove godine biti od četiri do sedam odsto niža u odnosu na 2019. godinu, što bi bilo najveće godišnje smanjenje od kraja Drugog svetskog rata.

Smanjenje ukupnih emisija zavisi od toga koliko brzo se ukidaju mere zabrane kretanja i okupljanja, kao i od toga koliko brzo će se ekonomske aktivnosti u potpunosti obnoviti.

Primera radi, emisija ugljen-dioksida u Kini u aprilu je pala za 242 megatona, u Sjedinjenim Američkim Državama pala za 207, a u Indiji za 98 megatona.

Skoro polovina smanjenja emisija prošlog meseca posledica je pada zagađenja koje nastaje zbog saobraćaja, jer su ljudi zatvoreni u svoje domove vozili manje, a da pad zagađenja izazvan avio-saobraćajom čini svega desetinu te količine.

Istraživači ukazuju da je smanjenje ukupnih emisija koje se očekuje 2020. godine "uporedivo sa stopama smanjenja potrebnim iz godine u godinu tokom narednih decenija da bi se klimatske promene ograničile na globalno zagrevanje od 1,5 stepenci Celzijusa", što je u rangu sa ciljevi postavljenim u Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara