Epl dobio sudski postupak protiv Brisela, ne mora da plati 13 milijardi evra

Foto: Pixabay

Evropski opšti sud (General Court) odlučio je da Evropska komisija nije uspešno dokazala da je Irska dala nepravednu prednost američkoj tehnološkoj kompaniji Epl (Apple), preneo je CNBC.

Komisija je prethodno u avgustu 2016. godine zaključila da je američkoj kompaniji Vlada u Dablinu obezbedila nedozvoljene poreske olakšice, i naložila Eplu da Irskoj plati 13 milijardi evra poreza.

Komisija je tada navela da je Epl plaćao "znatno manje poreza u odnosu na druge firme, tokom više godina", što je značilo da je američkoj firmi dozvoljeno da plaća efektivnu stopu poreza na dobit od 1 odsto na celokupne prihode ostvarene 2003. godine, što je dodatno sniženo na 0,005 odsto u 2014. godini.

Irska vlada i Epl odlučili su da prilože žalbu na odluku Komisije, navodeći da stav Brisela "prkosi stvarnosti i zdravom razumu".

Irska, Epl i Evropska komisija sada imaju dva meseca da odluče da li žele dodatno da se žale na sudsku odluku.

Kako navodi CNBC, kao odgovor na odluku Evropskog suda, Irska je saopštila da nije bilo specijalnog tretmana prema kompaniji, kao i da je "tačan iznos poreza bio naplaćivan, u skladu sa regularnim pravilima irskog oporezivanja".

Ovaj slučaj posebno je važan zbog stava Evropske unije prema oporezivanju tehnoloških giganata, pa bi mogao uticati na to kako se Brisel bude odnosio prema drugim kompanijama oko poreskih pitanja.

Planovi nekih evropskih država, uključujući Španiju i Francusku, da oporezuju tehnološke firme nailazi na protivljenje Sjedinjenih Američkih Država, koje tvrde da bi takve takse bile diskriminatorne.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara