Erbas ukida petnaest hiljada radnih mesta

Foto: Pixabay

Evropski proizvođač aviona Erbas (AirBus) planira da ukine 15.000 radnih mesta nakon što se našao u teškoj finansijskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, javlja BBC.

Ukinuće 1.700 radnih mesta u Velikoj Britaniji, dok će u Francuskoj i Nemačkoj ukinuti po 5.000 radnih mesta, oko 900 u Španiji, a ostatak u drugim zemljama.

Uprava Erbasa već je počela razgovore sa sindikatima i očekuje da će postići dogovor do jeseni ove godine, a do leta sledeće godine plan o ukidanju 15.000 radnih mesta bi trebalo da bude sproveden.

Kompanija Erbas je u utorak rekla da im je proizvodnja opala za 40 odsto u poslednjih nekoliko meseci, kao i da ne očekuju da će se sektor oporaviti pre 2023. godine.

"Erbus se suočava sa najtežom krizom koju je ova industrija ikada doživela. Sada moramo raditi na tome da održimo naše preduzeće i da pokušamo da izađemo iz krize kao zdrav, globalni vođa vazduhoplovstva, prilagođavajući se ogromnim izazovima naših kupaca“, rekao je izvršni direktor kompanije Gijom Fori. 

Vesti o ukidanju radnih mesta stižu dok se međunarodna vazduhoplovna industrija polako oporavlja od pandemije. 

Tako je i kompanija IziDžet (EasyJet) u utorak rekla da će zatvoriti tri baze u Velikoj Britaniji i da će ukinuti oko 2.000 radnih mesta, dok Er Frans (Air France) planira ukidanje od oko 6.500 radnih mesta u naredne dve godine. Otpuštanja planiraju i brojni drugi avio-prevoznici

Oko 134.000 ljudi radi za Erbus širom sveta, a približno desetina njih je u Velikoj Britaniji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara