EU dostigla rekordni suficit u trgovini uslugama

Foto: Pixabay

Članica Evropske unije su državama izvan tog ekonomskog bloka tokom 2018. godine izvezle usluge u vrednosti od 945 milijardi evra, dok je uvoz usluga u EU tokom iste godine blago opale na 795 milijardi, prenosi Eurostat.

To znači da je, prema poslednjim dostupnim podacima, EU dostigla rekordni pozitivan trgovinski bilans uslugama vredan 149 milijardi evra, dodaje kancelarija za statistiku EU.

Najvažniji partneri za razmenu u tercijarnom sektoru bile su Sjedinjene Američke Države, u koje je "otišla" skoro petina svih usluga, a iz kojih je uvezena četvrtina (24%) svih neopipljivih dobara. 

Na drugom mestu po važnosti nalazi se Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je uvezlo 21% usuga nastalih u EU, a izvezlo tačno 20% usluga.

Na trećem mestu je Švajcarska, koja je bila primalac 11% EU izvoza i koji je na zajedničko evropsko tržište plasirao 7% usluga čiji je izvor bio izvan Unije.

"Poslednjih godina naglo se povećava vrednost svetske trgovine uslugama. Ovaj obrazac se takođe primetio širom EU, pri čemu je vrednost izvoza u protekloj deceniji porasla za 73%, a vrednost uvoza za 59%", navodi se u saopštenju Eurostata.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara