EU kupuje 110.000 vakcina protiv majmunskih boginja

Foto: Pixabay

Evropska komisija odlučila je da nabavi 110.000 doza vakcina protiv treće generacije malih boginja, koje su efikasne i u borbi protiv majmunskih boginja, prenosi EuractivCilj je kako dodaje da se odmah odgovori na eventualnu zdravstvenu krizu.

Evrospki komesar za zdravstvo Stela Kirijakides rekla je da se prve isporuke tih vakcina očekuju krajem juna.

"Ovo je prvi put da koristimo fondove EU za kupovinu vakcina koje onda možemo da prosledimo državama članicama“, rekla je Kirijakidest.

Kako se podseća, broj novih slučajeva majmunskih boginja je u porastu, samo od ponedeljka je prijavljeno oko 900 novih slučajeva te bolesti u 21 zemlji Evroprske unije.

Pored toga, poznato je i novih 500 slučajeva u zemljama van EU. Najviše slučejeva zaraze majmunskim boginjama prijavljeno je u Španiji, Portugalu i Nemačkoj, dok je Velika Britanija prva u svetu po broju zaraženih tom bolešću.

Kako se dodaje, uglavnom je reč o blagim slučajevima i nije zabeležen nijedan smrtni slučaj. Ipak, naglašava se da virus može da predstavljati rizik za ljude koji su ugroženi zarazom.

Jelena Božilović, hemičar u Frankfurtu: Moj pogled na pandemiju
Samo ruske i kineske vakcine protiv korone platili smo 106 miliona evra

Vakcine koje je nabavila EU prvobitno su razvijene za borbu protiv malih boginja, virusa koji je iz iste porodice kao i majmunske boginje.

Kako je rekao portparol komisije, vakcine se neće koristiti za masovnu vakcinaciju, već za određene grupe, jer se virus širi bliskim kontaktom "kože na kožu".

"Da bi se preneo sa čoveka na čoveka, neophodan je bliski kontakt sa kožom zaražene osobe, ili bliskim produženim kontaktom licem u lice ili fomitima", rekao je direktor Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, Andrea Amon.

Mnogi slučajevi zaraze majmunskim boginjama, kako se dodaje, dogodili su se nakon homoseksualnih odnosa, muškaraca sa muškarcima. Ipak, iako bolest se ne širi lako, treba imati u vidu da se može preneti i na druge grupe ljudi.

Do sada se najviše slučajeva javlja kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, ali je važno naglasiti da se može proširiti u bilo kojoj grupi.

Ipak, verovatnoća širenja majmunskih boginja na širu populaciju je mala, dodao je Amon u obraćanju evropskim poslanicima.

Torlak nabavlja opremu za proizvodnju vakcine sa dodatnih četiri miliona evra
Osnovana arapsko-srpska kompanija koja će proizvoditi kineske vakcine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.