FOTO: PExels

EU usvojila smernice za trgovinu s Kinom

FOTO: PExels
Lideri Evropske unije su u Briselu prihvatili smernice za uravnoteženje trgovine, investicija i ravnopravne tržišne konurencije s Kinom, o čemu treba da se 9. aprila dogovore s kineskim predsednikom Si Đinpingom u Briselu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da će budućih pravila o uravnoteženoj eknomskoj saradnji odmah morati da se pridržavaju jedanaest članica EU, koje, uz Srbiju i još četiri balkanske zemlje, učestvuju u inicijativi 16+1, u sklopu koje Kina ulaže sredstva i uglavnom obavlja radove mahom u infrastrukturi.

To je deo velikog kineskog plana Jedan pojas, jedan put za povezivanje tržišta Kine, Azije i Evrope, a u koji će se uklopiti i najnoviji zamašni sporazumi Kine i Italije, uključujući kineski zakup kapaciteta luke u Trstu.

Čelnici EU, Donald Tusk i Žan-Klod Junker su saopštili da je EU rešena da s Kinom sklopi sporazum kojim se utvrđuju ista pravila za partnere na tržištima Kine i EU, uključujući "mehanizam za filtriranje inostranih investicija", kao i sprečavanje krađe tehnologija i otklanjanja sajber-bezbednosnih pretnji.

EU je najveći trgovinski partner Kine, dok je za Uniju kinesko tržište drugo po značaju u svetu. EU je 2017. u Kinu izvezla robe za 198 milijardi evra, a uvezla za 375 milijardi evra.

Na pitanje novinara da li EU smatra da je sa stanovišta bezbednosti nepouzdana vrhunska kineska internet Huavei 5G tehnologija, o čemu su unutar Unije podeljena mišljenja, oni su odgovorili da će vrlo uskoro Evropska komisija objaviti temeljitu ocenu ove tehnologije, što bi značilo i stav da li evropske kompanije treba ili ne da je kupuju i ugrađuju u svoje sisteme.

"EU prestaje da bude naivna", predočili su Makron i Junker, koji je podvukao da je Kina za EU predstavlja "konkurenciju, partnera i suparnika".

Predsednik Evropske komisije Junker je želeo da naglasi da su odnosi EU s Kinom "geopolitički i strategijski, a ne samo trgovinski i ekonomski", a vođi Unije na samitu sa Si Đinpingom žele i da potvrde podršku multilateralnom svetskom poretku.

Tusk je rekao da se EU u suštini sprema da se ravnopravno uključi u povećano svetsko ekonomsko nadmetanje, a deo toga je jačanje jedinstvenog evropskog tržišta i industrijske baze, što je presudno za otvaranje novih radnih mesta.

Junker je ukazao na činjenicu da kineske kompanije praktično u potpunosti imaju pristup tenderima za javne nabavke u EU, koje dostižu vrednost od dve hiljade i 400 milijardi evra, dok firme EU skoro da uopšte nemaju mogućnosti da konkurišu za kineske javne nabavke koje premašuju osam hiljada milijardi evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.