Vesti iz sveta

08.12.2021. 11:42

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Evergrand: Kašnjenje otplate dugova ugrožava celo kinesko tržište

Neki ofšor vlasnici obveznica kineske kompanije Evergrande Group nisu primili kuponske uplate do kraja grejs perioda od 30 dana, reklo je pet izvora za Rojters, gurajući investitora nekretnina bez novca bliže formalnom neizvršenju ob...

Foto: Pixabay

Neki inostrani vlasnici obveznica kineske kompanije Evergrande Group (Evergrand) nisu primili kuponske uplate do kraja jednomesečnog grejs perioda, reklo je pet izvora za Rojters, ukazujući da je jedan od najvećih investitora na kineskom tržištu nekretnina bliži bankrotu. Još jedan potencijalni faktor krize likvidnosti na kineskom tržištu nekretnina predstavlja i manja kompanija Kaisa Group Holdings, koja takođe verovatno nije ispunila rok za otplatu dela od 400 miliona dolara ofšor dugovanja, rekao je izvor.

Nemogućnost kompanije Evergrande da plati 82,5 miliona dolara prošlomesečne kamate bi kaskadno ugrozilo plaćanja njenih međunarodnih obveznica u vrednosti od oko 19 milijardi dolara i dovela tog investitora u opasnost da postane najveći kineski neplatiša, što je opasnost koja se mesecima nadvija nad drugom po veličini svetskom ekonomijom.

Ako kompanija Kaisa, drugi najveći kineski ofšor dužnik na tržištu nekretnina, ne uspe da plati svoje obaveze, 6,5 odsto njenih obveznica bi otišlo u tehničku blokadu, što bi kaskadno ugrozilo plaćanje svih njenih ofšor obveznica u ukupnom iznosu od skoro 12 milijardi dolara.

Evergrande nije odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar, a Kaisa, koja je 2015. godine postala prvi kineski investitor nektretnina koji nije platio ofšor obveznicu, odbila je da komentariše.

Svi izvori su odbili da budu imenovani jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima.

Evergrande je nekada bio najveći kineski investitor, sa više od 1.300 projekata nekretnina sada je u središtu imovinske krize koja je u Kini ove godine bankrotiralo desetak manjih firmi.

Vlada je u više navrata govorila da se problemi Evergranda mogu obuzdati, kao i da su koraci ka povećanju likvidnosti u bankarskom sektoru, zajedno sa planovima kompanije da nastavi sa restrukturiranjem svog inostranog duga „pomogli da se ponovo osiguraju globalni investitori“.

„Investitori posmatraju razvoj Evergranda, uključujući i da li ide ka restrukturiranju duga ili svom planu otplate kreditora“, rekao je Keni Ng iz Everbright Sun Hung Kai Securities.

Evergrande nije izdao nikakvo saopštenje vlasnicima obveznica o propuštenoj uplati, objasnio je jedan od izvora.

Ovo je usledilo nakon što je rečeno da su poverioci zahtevali 260 miliona dolara i da Evergrande ne može da garantuje sredstva za otplatu duga, što je navelo vlasti da pozovu predsedavajućeg i uvere tržišta da se širi rizik može obuzdati.

Agencija za procenu S&P saopštila je u utorak da je zahtev za otplatom od 260 miliona dolara pokazao da je likvidnost ove kompanije ostala „ekstremno loša“.

Učešće države i nada u upravljano restrukturiranje duga pomogli su da se akcije Evergrandea podignu za čak 8,3 odsto dnevno nakon što su pale 20 odsto na rekordno najniži nivo. Ipak, u utorak je završila sa samo 1,1 odsto rasta, dok je njenim obveznicama nastavilo da se otežano trguju.

Menice koje dospevaju 6. novembra otkrivaju da jednoj od dve tranše za isplatu kupona prošao rok u ponedeljak u ponoć u Njujorku.

Evergrand, oličenje ere jeftinog zaduživanja i ubrzane izgradnje, postao je jedan od nekoliko investitora koji su kasnije postali nelikvidni.

Za kompaniju Kaisa, rizik od neplaćanja se pojavio nakon što prošle nedelje nije uspela da sklopi ugovor o sa vlasnicima obveznica. 

Da bi izbegli neispunjavanje obaveza, vlasnici obveznica koji poseduju preko 50 odsto Kaisa menica u vrednosti od ukupno pet milijardi dolara, poslali su kompaniji nacrt uslova otplate kasno u ponedeljak, rekao je odvojen izvor.

Kaisa, čije su akcije u utorak porasle 1,1 odsto, rekla je da je otvorena za diskusiju, bez detaljnijeg objašnjenja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.