Zečevi koji se uzgajaju u tradicionalnim kavezima u lošijem su stanju nego zečevi koji se gaje u drugačijim profesionalnim kavezima, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA).
Glavni problem je ograničeno kretanje, utvrđeno je u poređenju različitih sistema čuvanja zečeva koji se koriste na farmama u EU.
Agencija je zaključila i da su mladunci zečeva najugroženiji u sistemima uzgajanja na otvorenom zbog toplotnog stresa, kao i da su organski sistemi uzgajanja u suštini dobri za blagostanje zečeva.
Naučno mišljenje EFSA zasniva se na obimnom istraživanju stručnjaka za zečeve u EU, jer je malo podataka o ovoj temi.
EFSA takođe predlaže da se konvencionalni kaveze povećaju i dodaju neophodni elementi kako bi se povećala dobrobit ovih životinja.
Stručnjaci su razmotrili brojne uslove za zdravlje i ponašanje zečeva, kao što su ograničeno kretanje, problemi sa mirovanjem, dugotrajna žeđ ili glad, toplotni stres i kožni poremećaji.
Najveći broj zečeva u EU uzgaja se u pet država članica: Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Portugaliji i Španiji. Poljoprivredne prakse se uvelike razlikuju kako između tako i unutar tih zemalja.