Vesti iz sveta

10.04.2024. 18:27

Balkan Green Energy News/Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Evropska komisija ispituje i kineske proizvođače vetroturbina

Ubrzo nakon pokretanja temeljnih istraga protiv kineskih snabdevača solarnih panela LONGi i Shanghai Electric zbog sumnje na protivzakonite državne subvencije, Evropska komisija proširuje mere na neke vetroturbine iz te zemlje.

Evropska komisija je nedavno počela temeljne istrage zbog indicija da su kineski proizvođači LONGi i Shanghai Electric, koji su nastupili na velikom tenderu za solarne parkove u Rumuniji, imali nepravičnu prednost nad konkurentima.

Iz Evropske komisije sumnjaju da su te kompanije u Kini dobile subvencije, čime se krše smernice EU o poštenoj konkurenciji, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Kineski proizvođači solarnih panela pod istragom EU

Izvršna potpredsednica Evropske komisije za Evropu prilagođenu digitalnom dobu i komesarka za konkurenciju Margrete Vestager objavila je da su u fokus došli i kineski podsticaji za sektor vetroturbina, , piše portal Balkan Green Energy News.

Ona je u svom govoru u Prinstonu u Nju Džersiju rekla da se postupak tiče uslova razvoja vetroparkova u Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

„Jedno je jasno: u svetu koji se vrti oko tehnologije, predvodnici su oni koji kontrolišu najbitnije tehnologije, i lance snabdevanja vezane za njih. Čipovi, baterije, električna vozila: naša konkurentnost će, izvesno je, zavisiti od našeg kapaciteta da ih proizvodimo i plasiramo. I pandemija kovida i brutalni rat Rusije u Ukrajini ukazali su nam na mesta na kojima smo ranjivi“, objasnila je.

I Evropa i Sjedinjene Države zavise od trećih zemalja u nabavci opreme za ključne tehnologije i sirovina potrebnih da se ona proizvede, navela je regulatorka najvišeg ranga u EU.

A Kina je u ovoj oblasti izgradila snažnu poziciju, i nije uvek igrala fer. Kina je za nas istovremeno partnerka, takmac u privredi i sistemska rivalka“, dodala je Vestager.

Iako je od strane čelnika u EU odbijen zahtev domaćih proizvođača solarnih panela da se uvedu carine na kineski uvoz, uija je našla drugi način da ograniči kineksu konkurenciju, između ostalog i kroz Propis o stranim subvencijama.

Naime, kompanije koje se prijavljuju na javne tendere u Evropskoj uniji moraju da se pridržavaju novih propisa koji su stupili na snagu u julu 2023. godine.

Kompanije ponuđači moraju da obaveste Evropsku komisiju ako su tenderi za javne nabavke vredni više od 250 miliona evra, kao i ako su primili najmanje četiri miliona evra stranih finansijskih doprinosa u poslednje tri godine.

Komesarka Vestager je podsetila da je Evropska komisija od oktobra ispituje da li Kina isporuke električnih vozila podržava protivzakonitim subvencionisanjem.

„Ukoliko utvrdimo da su ti električni automobili protivzakonito subvencionisani, uvešćemo mere da ih suzbijemo. Svaki put kada posumnjamo da je bilo koja strana kompanija u nepravično boljem položaju na nekom javnom tenderu, kopamo dalje“, istakla je.

EU je jednom istragom obuhvatila učešće kineske državne kompanije CRRC na javnom tenderu za vozove u Bugarskoj, što je dovelo do povlačenja te kompanije sa tendera.

„Dozvolite da jasno kažem: investicije koje puštamo u naše lance snabdevanja, istrage koje sprovodimo, ili nove alatke koje smo razvili – nijedna od njih nije smišljena da ograniči uspeh Kine. Smišljene su da povrate pravičnost u naše ekonomske odnose. Svako je dobrodošao da ostvari uspeh. Svako je dobrodošao da trguje s Evropom. Ali moraju da igraju po pravilima“, izjavila je Vestager.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.