Evropska komisija objavila novu "crnu listu" aviokompanija

Foto: Pixabay

Evropska komisija objavila je novu crnu listu aviokompanija na kojoj se nalaze kompanije koje ne ispunjavaju međunarodne bezbednosne standarde i koje su zbog toga podležne zabrani rada u Evropi.

Nakon ažuriranja, zabranjeno je ukupno 96 aviokompanija iz 16 zemalja. 

Šest individualnih prevoznika je na listi zbog uočenih ozbiljnih propusta u bezbednosti: Avior Airlines (Venecuela), Blue Wing Airlines (Surinam), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigerija) and Air Zimbabwe (Zimbabve).

Tri kompanije mogu da lete u EU samo sa određenim tipom posade: Air Service Comores, Iran Air (Iran) i Air Koryo (Severna Koreja).

"Bezbednosna lista vazduhoplovstva EU treba da se koristi kao instrument koji pomaže aviokompanijama i zemljama koje su na spisku da preispitaju i poboljšaju svoje standarde letenja“, izjavila je komesarka za saobraćaj Adina Valean.

Komisija je, uz pomoć Agencije za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije, spremna da sarađuje i investira u Jermeniju radi poboljšanja njene vazduhoplovne bezbednosti“, dodala je ona.

Pored toga, lista aviokompanija sa sertifikatom u Kongu, Kirgistanu, Libiji, Nepalu i Sijera Leoneu je pregledana i dopunjena, dodati su novi prevoznici iz ovih zemalja, a uklonjeni su prevoznici koji više ne postoje.

Lista za bezbednost u vazduhu zasnovana je na jednoglasnom mišljenju stručnjaka za vazduhoplovnu bezbednost iz država članica koji su se od 12. do 14. maja 2020. sastali pod pokroviteljstvom Odbora za vazdušnu bezbednost (ASC), putem videokonferencije.

Ovim komitetom predsedava Evropska komisija uz podršku Agencije za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EASA).

Procena se vrši prema međunarodnim bezbednosnim standardima, a posebno standardima koje je objavila Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara